Регион

Хасковски данъчни проверяват скъпата сянка на плажа

Двама инспектори от звеното за фискален контрол към НАП в Хасково се включват в лятната контролна кампания по Черноморието, съобщават от Приходната агенция.

В последните дни в социалните мрежи масово се споделят касови бележки за скъпи шезлонги и чадъри. Стотици данъчни от цялата страна, съвместно с други държавни органи, започват проверки в сезонните курорти, като основният акцент ще е отчитането на обороти и издаването на касови бележки. От офиса на НАП в Хасково напомнят, че и през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен законовата глоба. От 100 до 500 лева е глобата за физически лица, ако не се издават касови бележки, а за юридически лица тя е от 500 до 2000 лева. По-сериозни – от 300 до 1000 лева за физически лица и от 3000 до 10 000 лева за юридическите са санкциите, когато липсва касов апарат или същия не отговаря на изискванията на законодателството.

Основната цел на проверяващите обаче ще е не санкциониране на търговците, а насърчаване доброволното спазване на данъчните изисквания, обръщат внимание от офиса на НАП. От НАП отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Софтуерът на данъчните автоматично оценява средните обороти по дейности и региони, и групира онези търговци, чиито приходи са много по-различни от средните.

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, апарт хотели, както и туроператори, предлагащи туристически услуги по крайбрежието. Част от проверките ще са на принципа „таен клиент“, но едновременно с това ще патрулират и съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци. За високорисковите обекти като заведения и дискотеки, ще бъде прилаган и подходът на открито наблюдение в продължение на дни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button