Хасково

Представиха нови технологии за пречистване на водата и прокопаване без разбиване на асфалта в Хасково

Нова технология за пречистване на водата беше презентирана от чуждестранна фирма в Хасково. Работната среща е със съдействието на екоминистерството и ще се проведе и в столицата.

Технологията е на етапи и включва геосканиране на местността в зоната на радиоактивно замърсяване, създаване на подземни адсорбционни мембрани, електроплазмено пречистване на водните потоци на градската водоснабдителна система.

Среща

Заместник-кметът Велин Балкански заяви пред Haskovo.info след срещата, че технологията изглежда много добра и предстои да се обсъди с ВиК, еколози и земеделци. Той посочи, че темата е актуална за Хасково, където има проблем с урана във водата. От фирмата са представили добри технологии за почистване на отпадните води, както и за прокопаване без разбиване на асфалт. Те вече се прилагали в няколко европейки държави. „Това е нещо ново и различно, което би могло да се използва“, допълни Балкански.

След срещата е бил подписан двустранен протокол за евентуално сътрудничество. Финансиране можело да се търси от ЕС или от държавния бюджет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button