Стотици младежи без шофьорски книжки заради дупка в закона

Хасково

Гимназисти в Хасково масово получават отказ да им бъдат издадени шофьорски книжки. За това сигнализираха ученици, които са навършили необходимата възраст, положили са изпит, но не могат да получат документ.

От „Пътна полиция“ – Хасково отказват издаването на шофьорски книжки на гимназисти заради дупка в закона. Според новите изисквания, за да получат книжка за мотоциклет например кандидатите трябва да представят удостоверение за завършен първи гимназиален етап. В България обаче все още няма ученици, които да са завършили първи гимназиален етап по новия закон на образованието, по който учат сегашните деветокласници.

Такъв е случаят с Лъчезар от хасковската Езикова гимназия „Асен Златаров“, който сега завърши 10 клас. Момчето си е взело успешно изпита за шофьорска книжка А1 за мотоциклет 125 кубика. „Отидох в КАТ, за да си подам документите и да ми издадат книжката. Казаха ми, че трябва да представя бележка за завършен 10 клас. Изчаках да свърши учебната година и в понеделник от гимназията ми издадоха служебна бележка, че съм завършил 10 клас. От КАТ ме върнаха в училище, за да ми издадат бележка за завършен първи гимназиален етап, което е изискване по новия закон. От гимназията обаче ми казаха, че няма как да ми издадат такава бележка, защото съм ученик по стария образователен закон. Пак ме върнаха в КАТ, откъдето ми обясниха, че има дупка в закона и няма как да ми издадат шофьорска книжка“, описа перипетиите си гимназистът. Лъчезар обаче познавал негови връстници, които са успели да вземат книжка.

От КАТ заявиха пред Haskovo.info, че новите изисквания са да бъде представен документ за завършен първи гимназиален етап. Проблемът бил на национално ниво, като вече имало разговори между МОН и МВР. Очаквало се до дни да бъдат спуснати бележки, които да послужат при нужда пред КАТ.

От Регионалното управление на образованието в Хасково не знаеха да се очакват такива бележки. Те са запознати с проблема и подчертаха, че в момента в страната няма човек с първи гимназиален етап, защото по новия закон учат сегашните деветокласници.

От пресцентъра на вътрешното министерство казаха, че в последно време са имали доста запитвания по проблема. Имало е разговори между министерствата, но още нямат информация за постигнато решение.

ИЗПРАТИ НОВИНА

11 коментара

 • Аз също съм си взел всичко, но не ми издават книжката лично се познавам с момчето мой авер е!

 • Тъпа държава, тъпаааа! Едно нещо не е обмислено до край, едно нещо няма свястно! Орисия!!! Бай Ганю за нищо не става!

 • Същия проблем и аз имам аз завърших 1989/1990г записах се на курсове успешно си взех курса и накрая като отидох да си подам документите пред КАТ ми спират книжката тъпи хора оправете си държавата ейй спрете се да създавате закони който не ги разбирате глупаци изискват ми 10 клас аз да не съм дете работя имам семейство за което трябва да се грижа а от КАТ ми искат 10 клас не съм само аз много хора пострадаха като мен

 • Наистина тъпа . Дададеш на дете 10 клас мотор си е баш тъпа. Половината се изтрепаха. Другата половина осакатяха

 • Ас карах с 7 основно изпитите отидох в кат там ми искат 10 клас да ми дадат книжката

 • Ами как стои въпросът със ЗЛАТНАТА СИГАНСКА МЛАДЕЖ?
  До сега не съм видял СИГАНИН в учебна кола а имат книжки.
  Да не би да имат завършен 10 кл?
  П А Р О Д И Я на държава…

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.