Регион

Президентът Румен Радев удостои Христо Панев с ордена „Св. св. Кирил и Методий“

Президентът Румен Радев удостои с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен художника Христо Панев. С държавни отличия в Гербовата зала на Президентството бяха удостоени дейци на културата и изкуството.

Haskovo.info припомня, че през май правителството предложи на президента да издаде указ за награждаване на Христо Панев с ордена за големите му заслуги в областта на културата.

Христо Панев е утвърден български художник в съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, оформлението на книги и монументалните изкуства. Произведенията му са повлияни от българската икона и българската фрескова живопис. Автор е на циклите „Фрески“, „Митологични сцени“ и „Библейски сюжети“. За монументалните произведения работи в техниките сграфито и сухо фреско.

Удостоен е с отличието „Почетен гражданин на Димитровград“ през 2002 г.

Христо Панев е лауреат на множество български и чуждестранни награди, сред които – Международни салони за иновации – София (1997) – златен медал, САЩ – Питсбърг (1998) – златен медал, Кипър (1998) – златен медал, Казабланка (1998) – сребърен медал.

Haskovo.info припомня, че Панчо и Христо Паневи твориха активно и в димитровградското село Крепост. Там няма обществена сграда, на която да няма пано на братя Паневи.

По-рано с орден „Стара планина“ – първа степен бе отличен почетният гражданин на Харманли ст.н.с. д-р Христо Меранзов, за заслуги в областта на физическото възпитание и спорта.

Христо Меранзов ръководи подготовката за участие на българските спортисти в няколко олимпиади във времето на големите успехи за българския спорт през седемдесетте и осемдесетте години. Тогава българските спортисти под негово ръководство са сред първенците в класиранията на олимпиадите. Приносът в спорта на Христо Меранзов е високо оценен и от харманлийци, като през 2017 година Община Харманли му присъжда званието „Почетен гражданин“. 

Президент

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button