Регион

С близо 750 000 лв. ремонтират Гърбавия мост в Харманли

С близо 750 000 лв. ще бъде извършена консервация и реставрация на Гърбавия мост над река Олудере в Харманли, който е недвижима културна ценност, съобщават от общината.

Кметът Мария Киркова вече е подписала договора по проект между България и Турция. Предвижда се възстановяване на пешеходната зона, чрез заздравяване на автентичната структура на съоръжението, спиране на разрушителните процеси по инфилтрация на вода, ерозия на фугите и камъка, изслояване на старите неподходящо поставени циментови фуги. Особено внимание ще се обърне в пренаправата на настилката на моста, която няма да позволява проникването на вода в структурата му. Ще бъде премахната прораслата растителност, цялостната му структура ще бъде почистена, камъните укрепени, а откритите фуги запълнени с подходящ материал.

Изграден още през 1585 година „Гърбавия мост“ е много повече от символ на града. Той е единственият изцяло запазен мемориал от обособяването на Харманли като селище. Смята се, че е изграден от големия архитект на Османската империя Мимар Синан и съчетава в себе си най-добрите градоустройствени, инженерни и художествени достижения на времето си и безспорно се смята за един от най-изящните средновековни мостове в България. С близостта си по стил и начин на градеж на мостовете на Мимар Синан, признати за национално и световно културно наследство в няколко страни, ценността на „Гърбавия мост“ може да бъде разглеждана не само като културен обект с местно значение, но с национално и наднационално такова, допълват от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
16.07.2019 16:52 16:52

Яко грабане ще падне.

Заварчика
Заварчика
17.07.2019 4:34 4:34

Сигурно нов мост ще се прави.То с тези пари поне три моста щяха да се построят.

Back to top button