Хасково

Броят свинете в Хасковско, чистят ежедневно магистралата срещу африканската чума

Всички стопанства с прасета в Хасковска област трябва да бъдат идентифицирани. Това е първата превантивна мярка, която се взима в региона срещу Африканската чума по свинете.

КомисияВ областна администрация – Хасково беше свикана епизоотична комисия, в която участваха представители на институциите. Броенето на стопанствата ще става с помощта на ветеринарите и кметовете. Очакванията на Областната дирекция по безопасност по храните е, че в региона има много нерегистрирани. В комисията участваха представители на големи ферми, в едната от които се отглеждат 3 000 прасета.

Вече са проведени разговори и с Областно пътно управление, които са се ангажирали да почистват кошовете по основни пътища в региона, както и с ежедневното почистване на автомагистрала „Марица“ в 20-километровия участък преди ГКПП „Капитан Андреево“. Предвижда се и дезинфекция на паркингите.

Разговаряно е с ловците, които трябва да сигнализират властите ако забележат в гората мъртви диви прасета. Те ще бъдат изследвани за африканска чума, за която няма ваксина или лечение.

От ОДБХ предупредиха, че цяла Европа е пламнала от заболяването, като само през миналата година огнищата в съседна Румъния са били над 1 000. У нас вирусното заболяване се разпространява бързо в Северна България като нанася големи икономически загуби.

Засега в Хасковска област няма данни за заразени животни. Няма и забрана за транспортирането на животни. Специалистите успокоиха, че хората не боледуват от това заболяване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
17.07.2019 16:07 16:07

Аз виждам 8 свини на първата снимка

Back to top button