Хасково

Съдът отхвърли иска на община Хасково срещу ВиК за възстановяване на пари за бутилирана вода

Хасковският районен съд отхвърли иска на община Хасково срещу ВиК за възстановяване на разходи за бутилирана вода на училища и детски градини заради забраната на водата в областния град за пиене и готвене, поради наднормените стойности на уран.

Искът е частичен – 14 623 лв. от обща сума в размер на 144 029 лв. От общината твърдят, че ВиК не е изпълнило задължението си по Наредба №9 да доставя на потребителите вода с питейни качества, съгласно действащото законодателство. По тази причина се иска да бъдат възстановени на общината парични средства за закупуването на бутилирана вода. Haskovo.info припомня, че водата в Хасково беше забранена през 2017 г., а делото беше заведено в изпълнение на решение на общинския съвет.

По делото са изготвени експертизи. В решението на съда е записано, че дори и да се допусне, че питейната вода при крайните потребители в Хасково в посочения период не е отговаряла на изискванията на действащото законодателство, не се установява това да се дължи на субективни обстоятелства, свързани с поведението на отговорни лица във ВиК. От водното дружество били изпълнили точно предписанията, дадени на 13 април 2017 г. от РЗИ – Хасково.

Така съдът отхвърля иска на общината срещу ВиК. Решението подлежи на обжалване пред Хасковския окръжен съд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
не разбрах
не разбрах
19.07.2019 11:12 11:12

Нещо не разбрах какво казва съда, превеждам си го така -РЗИ набутало общината да купи вода за не знам колко хидяли лева и панира хасковлии да купуват промишлени количества бутилирана вода , въпреки, че водата до крайния потребител била качествена… А не може ли сека вкупом хасковлии да съдим РЗИ заради създадената паника? Купуваме вода влачим туби и варели от къде ли не , приятелка имам детето си къпе с минерална вода заради стреса от урана пък се оказа че май май няма уран….ИЗМАМНИЦИ

Петър
Петър
19.07.2019 11:22 11:22

Как може да имаме най скъпата вода в цялата страна и на всичкото отгоре да е негодна за пиене и готвене? На всичкото отгоре няма никаква информация кога ще имаме питейна вода. Няма виновни и за това че кой знае колко години сме се тровили . Няма такъв град като нашия никъде по света. Може би си ги заслужаваме нашите малоумни управници с нашето мълчание. Направиха ни на маймуни!

Back to top button