Любопитно

Хасковлийчета впечатлени от симулаторите в космическия лагер в Измир

13-годишната Дияна Маринова от ПМГ „Боян Петканчин“, Екатерина Радева на 12 г. от ПМГ и 12-годишният Стефан Васев от ОУ „Христо Смирненски“ се завърнаха от вълнуващо едноседмично обучение в международния космически лагер в Измир, Турция. Те са ученици в астрономическата обсерватория при Младежкия център с ръководител Йоанна Кокотанекова.

Децата разкзаха днес в общината колко интересни са им били симулаторите в лагера, изграден по модел на НАСА. Те са изстрелвали ракети, видели са космическа храна, имали са презентации и са участвали в наблюдения на Юпитер.

Астрономи

Хасковлийчетата се завърнаха с награди и медали. На лагера е имало 29 българчета. Гергана Райжекова, която е координатор на програмата за България, раздаде сертификати.

Кметът Добри Беливанов ги поздрави и каза, че се радва толкова талантливи и умни деца да има в Хасково. Градоначалникът им пожела да продължат да се развиват, а защо не да участват и в мисията до марс. От „Спейс камп“ дадоха на кмета специална грамота с благодарност за съдействието.

Haskovo.info припомня, че таксата за участие в лагера е 1250 долара. За едното дете таксата пое изцяло общината, а за другите две – наполовина. Центърът за творческо обучение покри на 50% разходите за другите две деца. Децата участваха в конкурс, за да заминат за лагера.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
22.07.2019 13:54 13:54

Ебати новината. Хасковлийчета впечатлени от нещо в Турция. Турция която до преди 30 години беше на гъза на географията днес впечатлява България която беше силна държава. Благодарение на безродниците които ни управляват вече повече от 30 години България стана КЕНЕФ. А турция се управлява от родолюбиви турци и стана държава. Дано тези които поставиха България на колене отговарят пред Бога за това което са извършили. Вярвам ,че това ще се случи

Възмутен
Възмутен
22.07.2019 19:08 19:08

Ега ти коментара, Катър! Като си ербап, защо не осъществиш връзка с NASA или поне със Звёздный Городок в Москава и да докараш подобен космически комплекс в България? NASA са избрали Измир! Управата на Измир изключително радушно приема чуждите инвестици като ги улеснява с трени, техническа инфраструктура, специалисти, работна ръка и бизнес климат в космополитния егейски град. В момента там Hugo Boss завършва нови мощности за 5000 работници. А, твоите модерни заводи към Димитровград освен, че порошовяха, немогат да разчитат дори на достатъчен ток. Хак ти е …

Анонимен
Анонимен
22.07.2019 19:16 19:16

Мазната лоена лигла Куркутанекова скача и е търсена най вече в Турция.

Back to top button