Хасково

За тест на 5G в Хасково лекари от София прегледаха дистанционно пациентка в линейка

Първият от серията 5G тестове в сферата на телемедицината се проведе паралелно в Хасково и София.

Специално оборудвана линейка и екип с техника на мобилен оператор бяха зад монумента на „Св. Богородица“ в Хасково. Пациентка от МБАЛ – Хасково беше в линейката с камера, по която сигналът се изпрати до София. Прегледът беше проведен от проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“, който се намираше в столичната централа на мобилния оператор и проф. д-р Диян Енчев, началник на „Травматологичен комплекс“ в болницата, който преглеждаше от своя кабинет. В линейката в Хасково беше д-р Асен Меджидиев от „Пирогов“.

Изпълнителният директор на хасковската болница д-р Георги Гелов обясни, че от 5G технологията в близко бъдеще могат успешно да се ползват Центровете за спешна медицинска помощ с оборудването на линейките. Така хора пострадали при катастрофи например, могат още докато са в линейката да бъдат консултирани от специалисти и да бъдат насочени към подходящата за тях болница. В хасковската болница телемедицината е въведена от няколко години под друга технология, при Инвазивната кардиология, например.

Днешните прегледи наблюдаваха също министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров. По време на теста се проведе първият разговор през 5G мобилна мрежа у нас.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button