Регион

Димитровград ще бори наводненията и ще привлича туристи с два проекта за над 2 млн. лв.

Димитровград е единствената община, която е спечелила два проекта при последната покана по програмата за трансгранично сътрудничество с Турция.

Днес кметът Иво Димов ще подпише договорите на церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Партньор на Димитровград е турската община Узункьопрю.

Първият проект е „Съвместни инициативи за резистентност на наводненията в трансграничния регион“. Основната цел е предотвратяване и смекчаване на последиците от природни и причинени от човека бедствия. Общата стойност е 1 165 915 лв.

Вторият проект е за съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона. Целта е да се даде тласък на развитието на устойчивия туризъм в Тракия и да бъдат надградени сравнителните преимущества и туристическата привлекателност в общините Димитровград и Узункьопрю. Това ще става чрез по-добро използване на културното, природното и историческото наследство в региона.

Предвидено е преустройство и изграждане на пространства в централната градска част, съществен елемент от 27-ия Културен маршрут на Съвета на Европа АТРИУМ. Ще се работи по междублоковото пространство зад блок 1 на булевард „България“. Там ще бъдат обособена нова паважна алейна мрежа, предвидено е изграждане на открита детска площадка с каучукова саморазливна ударопоглъщаща настилка, изграждането на площадка за стрийт фитнес обзаведена с три различни мултифункционални тренажора и тенис на маса, дървена беседка и пейки. Предвижда се изграждане на система за видеонаблюдение на междублоковото пространство. Проектът предвижда нова декоративна растителност на подходящи места. Ще бъде изградена и автоматична поливна система за зелените площи. Стойността на проекта възлиза на 966 101 лв.

Димитровград получи финансиране за обновяване на театъра и културен дом „Химик“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button