Регион

Над 3 кг. златни и сребърни накити спипаха в автобус и лека кола

Над 3 кг. златни и сребърни накити са открили митничарите на ГКПП „Капитан Андреево“ при проверка на автобус, пътуващ от Турция през България за Румъния, съобщават от Агенция „Митници“.

При щателната проверка на последните седалки в пътна чанта са открити 15 пакета със 774 златни и сребърни пръстени, медальони, гривни, синджири и обеци. Според експертизата на вещото лице една част от откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 109.38 грама, а другите са от сребро с висока бижутерска проба 925 с общо тегло 2 754.8 грама. Установено е, че накитите са собственост на един от пътниците, турски гражданин.

Само ден преди това, при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция, митничарите открили в дамската чанта на финландска гражданка, полиетиленови пликове с 487,20 грама златни накити и монети от 22 и 14-каратово злато.

Контрабандно пренасяните 3 351.38 грама златни и сребърни накити на обща стойност близо 54 000 лева са иззети с протоколи и подлежат на отнемане в полза на държавата. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

От Агенцията напомнят, че при пренасяне през границата на страната, която е външна на ЕС, нормата за безмитен внос на изделия от сребро е 300 грама, а на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама.

Бижута

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button