Димитровград получи финансиране за обновяване на театъра и културен дом „Химик“

Регион

Фондът за устойчиви градове одобри финансиране за два проекта на община Димитровград.

Първият проект предвижда основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев“. Одобреното финансиране от фонда е в размер на 368 168 лв., от които 217 219 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е в общ размер на над 2.45 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ по оперативната програма е в размер на близо 2.09 млн. лв.

Ще бъде реновирана една от емблематичните сгради на Димитровград, като се предвижда реконструкция и ремонт на театралния салон, сцена, гримьорни, фоайета и спомагателни пространства, закупуване на ново оборудване за театралната зала, както и внедряване на мерки за енергийна ефективност. След реконструкцията ще бъде съхранен автентичният характер на сградата и ще се доразвие нейният потенциал като културно средище в Община Димитровград.

Проекти

Вторият одобрен за финансиране проект предвижда реставрация и ремонт на Културен дом „Химик“, включително прилежащи площи. Финансирането от фонда е в размер на 557 865 лв., от които 329 140 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът е в общ размер на над 3.72 млн. лв. като безвъзмездната финансова помощ по ОПРР е в размер на близо 3.17 млн. лв.

С основното обновяване на сградата на Културния дом ще се възвърне нейната роля и значимост за културния живот на града, за социализацията на децата и младите хора, за предоставяне на интересни образователни дейности за тяхното свободно време. С облагородяване на прилежащото околно пространство ще се постигне подобряване на публичните пространства с обществен достъп, стоящи в основата на културния живот на Община Димитровград.

И двата проекта предвиждат осигуряването на достъп за хора с увреждания, както и принос към социалното приобщаване на уязвими групи към културния живот на града.

Димитровград ще бори наводненията и ще привлича туристи с два проекта за над 2 млн. лв.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.