Хасково

Хасково ще подменя уличното осветление за 600 000 евро, отводняват улиците „Габрово“ и „Дунав“

Общинският съвет прие искането на община Хасково да се разработи проектно предложение за подмяна на уличното осветление в Хасково за 600 000 евро.

Това стана от втори опит, след като на юнската сесия предложението на кмета Добри Беливанов беше отхвърлено. Сега то беше гласувано единодушно.

Общината има намерение да кандидатства по процедурата на Норвежката програма за „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“. Целта е в Хасково да бъде монтирано енергийно ефективно улично осветление. Предвижда се поставяне на енергоспестяващо LED осветление, както и система за контрол.

На днешната сесия съветниците приеха и корекциите на разчета за финансиране на капиталовите разходи по общинския бюджет. Сред тях е и отводняването на хасковския парк „Куба“ по улиците „Габрово“ и „Дунав“ с прогнозна стойност 260 000 лв. В общинския съвет беше постъпила жалба от живеещи на улица „Габрово“ след последното наводнение от проливния дъжд на 28 юни. Особено тежка беше ситуацията там в нощта на 1 срещу 2 юни, когато над Хасково се изляха над 62 литра дъжд на квадратен метър. Водата достигна 2 метра и заля гаражи и приземни етажи на къщите – унищожено е имущество. Жалби има и до общината.

За отводняването има готов проект със строително разрешително. Там се предвижда изграждането на допълнителни канализационни клонове, които да улавят дъждовната вода на няколко етапа и да се избегнат наводненията. Ще се увеличи дебита на тръбите на улица „Дунав“. Сега предстои обявяването на обществена поръчка за избор на фирма, която да работи по отводняването.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
26.07.2019 15:33 15:33

общинските съветници са слънчасали яко,много щедро отпуснаха юздите на кметството и ще падне голямо папане
похвално за ул.габрово,хората наистина имат нужда от помощ

Знаещ
Знаещ
26.07.2019 15:52 15:52

Ами Норвежкия фонд още не е обявил приемането на проектни предложения нито критериите за подбор. Как на “зелено” приемат такова решение. И ако все пак се бяха позаинтересували, можеше и да разберат, че когато се отвори програмата няма да е нужно да има готов технически проект , само обследване.

Back to top button