Хасково

Заради чумата: Колете прасетата до петък, а месото сварете или опечете!

Всички прасета, които се отглеждат вкъщи в така наречените задни дворове в радиус от 20 километра около село Клокотница трябва да бъдат заклани от стопаните си до 2 август.

Нареждането идва от София, а днес беше потвърдено по време на Областната епизоотична комисия. То беше представено от областния управител Станислав Дечев.

Причината е превенция на разпространението на африканска чума по свинете, а зоната е определена около единствената промишлена свинеферма в региона, която се намира именно край село Клокотница. Там се отглеждат около 3 000 животни.

На практика заповедта обхваща населени места в три общини – Хасково, Димитровград и Минерални бани. По данни на заместник- областния управител Стефка Здравкова, получени от общините, в тези населени места в т.нар. задни дворове се отглеждат малко над 500 прасета, но с уточнението, че данните са частични.

20-километрова зона, която обхваща села в Хасковска област, е въведена и заради свинекомплекс в Елхово. Там попадат няколко населени места в община Тополовград.

Епизоотична комисия ХасковоСпециалистите уточняват, че вирусът, който вече е доказан в няколко области на Северна България, а от вчера и в Пловдивско, е изключително устойчив. Затова се препоръчва месото да бъде термично обработено поне за 30 минути на 70 градуса. В противен случай дори и при замразяване той остава в месото и въпреки че не е опасен за хората, след това се разпространява с остатъците от храната.

Сред останалите мерки срещу заболяването са въведените редовни почиствания на пътища, 24-часов контрол на превоза на животни и в кланиците, както и препоръка за санитарен лов на диви прасета.

По разпореждане на Станислав Дечев от утре представители на Областната дирекция по безопасност на храните трябва да обиколят населените места и да информират хората там, че до петък трябва да изколят доброволно прасетата си.

Пълен списък на населените места, където трябва да се изколят прасетата:

Община Хасково:

гр. Хасково
с.Николово
с.Козлец
с.Гълъбец
с.Тракиец
с.Текето
с.Конуш
с.Въгларово
с.Мандра
с.Орлово
с.Войводово
с.Книжовник
с.Манастир
с.Стамболийски
с.Стойково
с.Подкрепа
с.Узунджово
с.Нова Надежда
с.Александрово
с.Любеново
с.Гарваново
с.Клокотница
с.Малево

Община Димитровград:

Гр.Димитровград
с.Ябълково
гр.Меричлери
с.Крепост
с.Горски извор
с.Добрич
с.Радиево
с.Черногорово
с.Брод
с.Скобелево
с.Сталево
с.Злато поле
с.Крум
с.Каснаково
с.Върбица
с.Бодрово
с.Воден
с.Голямо Асеново
с.Долно Белево
с.Бряст
с.Здравец
с.Длъгнево
с.Малко Асеново
с.Великан
с.Светлина

Община Минерални бани:

с. Минерални бани
с.Сусам
с.Татарево
с.Брястово
с.Спахиево
с.Сираково

Община Тополовград:

Гр.Тополовград
с.Синапово
с.Капитан Петко Войвода
с.Чукарово
с.Орешник
с.Мрамор
с.Доброселец
с.Княжево
с.Устрем
с.Срем

7 коментара

  1. В Сърница, Караманци, Колец и Широка поляна чума по свинете няма ли или там прасетата са с имунитет! ?

    1. Логиката е, че хората в тая държава нямат никакво значение в сравнение с някой бизнес интерес. Особено като е бизнес интерес на „Наш“ човек. А други хора с бизнес няма в България. Или си „наш“ човек, или нямаш бизнес и работиш за някой „наш“ човек. Държавата и бизнеса не печелят нищо от прасетата на хората. Печелят само хората и това е проблема!

  2. Браво бе! Сега и прасетата.. каква чума за какво става въпрос…Бойко свиня ти си за трепанета и всичките около теб чумо такава всички ще горите долу това трябва да го знаете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button