Външни публикации

Грижа за бебешката кожа: Съвети за новороденото

Кожата на новороденото е изключително деликатна – същото е и с имунната му система. Химикали, аромати и бои в измиващите препарати и различните бебешки продукти могат да причинят раздразнение на кожата, сухота и обриви. Въпреки това, има много неща, които можете да направите, за да предпазите бебето си от подобни кожни проблеми.

Каква е добрата новина за чувствителната бебешка кожа?

Вашето докосване има успокояващ ефект за новороденото и е от решаващо значение за развитието му.

Естествена грижа за бебешката кожа

Новороденото бебе се ражда с набръчкана кожа и защитно покритие, наречено верникс, което естествено се излющва през първата седмица след раждането. Няма нужда да бързатe и да се опитвате да го премахнете или да го третирате с лосиони или кремове (ако бебето е преносено, този процес завършва, докато то все още е в утробата).

При грижата за кожата на бебето „по-малкото е повече“. Ето няколко съвета, които ще помогнат да предпазите бебето си от развитие на алергии и обриви:

  • Не къпете бебето прекалено често. Честото къпане – повече от три – четири пъти седмично през първата година от живота на бебето премахва естествените масла, които защитават деликатната му кожа. Това може да я направи уязвима и суха. Може също да влоши и екземата – ако я има при вашето бебе.
  • Не използвайте ароматизирани бебешки продукти в първите месеци. Това може да раздразни чувствителната бебешка кожа.
  • Използвайте само перилни препарати, които не съдържат ароматизатори. Перете бебешките дрешки отделно от тези на останалите членове на семейството.

Обриви при новороденото

Най-често обривът от пелени е причинен от дразнещата влажност на замърсената пелена. Обривът може да се развие и когато кожата на бебето не се суши правилно след баня. Понякога бактерия или инфекция могат  да предизвикат подобен обрив. Бебетата, които приемат антибиотици, са особено податливи на обриви, тъй като лекарствата позволяват растеж на гъбички.

Повечето обриви не се нуждаят от медицинска помощ. За предпазване и предотвратяване на обриви и други кожни проблеми при новородени:

  • Често проверявайте пелените и ги сменяйте веднага, когато са мокри или замърсени.
  • Измивайте бебешката кожа с мек сапун без аромати или само с чиста вода. Ако обривът е тежък, използвайте спрей, за да почистите кожата без да я търкате.
  • Използвайте мека чиста кърпа, а не бебешки кърпички. Ароматизираните съставки или алкохолът в някои кърпички могат допълнително да раздразнят и изсушат кожата на бебето.
  • Подсушете бебето. Оставете кожата да изсъхне напълно, преди да поставите нова пелена.
  • Нанесете дебел слой вазелин или защитен крем. Препоръчваме бебешките кремове на Биодерма.

Свържете се с  вашия педиатър, ако обривът не се изчисти за два до три дни. Ако обривът е причинен от екзема, бактериална или друга инфекция или друго състояние, може да се наложи лечение с лекарствени продукти.

Суха кожа при новороденото: Екзема

Екземата представлява червен, сърбящ обрив най-вече по лицето и скалпа, в лактите и зад коленете.

Няколко съвета за предотвратяване на суха, раздразнена кожа и екзема при бебето:

  • Намалете честотата на къпането
  • Ограничете употребата на бебешки ароматизирани продукти. Ако кожата на вашето бебе е суха, използвайте само крем или лосион за суха кожа.
  • Уверете се, че бебето носи меки дрехи, за предпочитане памук.

Кожата на новороденото попива успокояващото докосване на майката

Масажът при новороденото е важен момент за развитието му. Подобно на прегръдка, масажът е начин да предадете любовта и привързаността си към бебето. Всъщност, изследванията показват, че бебетата, които редовно биват масажирани, са по-спокойни, по-добре спят и по-малко плачат.

Няма специална техника за масаж на бебето. Намерете удобно място в топло помещение. Вземете малко бебешко масло или нежен лосион. Затоплете го в ръката си. След това внимателно масажирайте гърдите на бебето и корема – като използвате лек, но твърд допир. Опитайте се да установите контакт с очите и да говорите с бебето си. Времето прекарано заедно е безценно.

Back to top button