Външни публикации

Преглед при кардиолог

Сърдечносъдовите заболявания са огромен проблем на човечеството. Те може да са следствие от диабет, затлъстяване или да са вродени. И, ако по-рано е „прескачало” само сърцето на пенсионерите, то сега това се случва и на млади хора. Инфарктът засяга изненадващо на пръв поглед абсолютно здрави хора, които са далече от средната възраст. Съвременната кардиология позволява на хората да се излекуват или поне да облекчат редица заболявания на сърдечносъдовата система. Въпреки това, нивото на внезапната смърт от спиране на сърцето остава висока.

Кога да се обръщаме към кардиолог?

Най-честият отговор е – когато ни заболи сърцето. Но сърдечните заболявания не винаги предизвикват болка. Човек може да изпитва затруднения при изкачване на стълби или при изминаване дори и на кратки разстояния. Може да се поти прекалено много или без причина. Може да чувства замайване, внезапно гадене и загуба на равновесие. Може да усеща сърцето си прекалено голямо и да чува биенето му по-силно от нормалното. Лошото е, че началният стадий на много болести на сърцето няма никакви симптоми. Именно по тази причина, терапевтите препоръчват ежегодни посещения при кардиолог, дори и без никакви оплаквания. Прегледите при кардиолог са абсолютно задължителни при планиране на бременност, понеже очакването на дете сериозно повишава натоварването на сърдечносъдовата система. Другите рискови групи са хипертониците, диабетиците и болните от ревматизъм. А ако са започнали болки в гърдите, дори и да не са силни, трябва да се обърнем към кардиолог възможно най-бързо.

Как да се подготвим за преглед

Необходимо е да систематизираме конкретните оплаквания и да си спомним кога и при какви обстоятелства са се появили първите тревожни признаци – например при физическо или емоционално натоварване. Важно е да разкажем на лекаря и как е преминала кризата – с медикаменти или не. Възможно е вече да имаме някакви документи от предишни прегледи, кардиограма от посещение на Бърза помощ или резултати от други, свързани изследвания. Желателно е и да знаем дали наши близки са страдали от проблеми със сърцето. Наследствените фактори често са определящи за поява на сърдечно заболяване.

Как протича прегледът при кардиолог

Кардиологът получава първа представа за състоянието на пациента от такива прости манипулации, като измерване на пулса, преслушване и измерване на кръвното налягане. После се назначава кардиограма, ехографско изследване, рентгенография и кръвен анализ. Обикновено тези изследвания са достатъчни за лекаря да постави диагноза. Понякога се налага и преглед с екг холтер. Сърдечносъдовите заболявания могат да се предотвратят или да се откриват на ранен етап, когато могат да се лекуват. Профилактичните прегледи хващат много болести още преди човек да усети каквито и да било симптоми. Ранното диагностициране на проблема дава възможност да се състави индивидуален план за ефективно лечение. В условията на съвременната медицина хората не бива да умират или да остават инвалиди от болести на сърцето. Според медиците, това се случва като резултат от неправилно хранене, обездвижване, пушене, алкохол и редовно недоспиване.

Кога трябва да започнем профилактика

Хората над 35 години трябва да минават профилактичен преглед на всеки 2 години. Той се изразява в ЕКГ, Ехография, тест на бягаща пътека и липиден профил. Желателно е да се прави ехографско изследване и на съдовете на долните крайници. Така се контролират и опасните болести тромбофлебит и тромбоза и се предотвратява окъсването на тромб и попадането му в белия дроб. Пациентите на възраст над 55 години трябва да правят всички тези изследвания ежегодно. В зависимост от оплакванията, кардиолозите дават индивидуални съвети, но някои от препоръките са общовалидни:

  • Следене на кръвното налягане;
  • Повече движение на чист въздух;
  • Здравословно хранене (ограничаване на мазнините и простите захари);
  • Ограничаване на алкохола и цигарите;
  • Следене нивата на захар и холестерол в кръвта.

Back to top button