Три села заплашват с протести срещу избиването на прасетата, започват проверки

Хасково

Три села са внесли протестни подписки до областния управител на Хасково срещу изискването за избиването на прасетата в 20-километровата зона около промишлената свинеферма в село Клокотница. Мярката е превантивна срещу африканската чума по свинете.

Жители на Гарваново, Горски извор и Стамболийски дори заплашват с протести. Областният управител Станислав Дечев предаде подписките на Областната дирекция по безопасност на храните и полицията.

Днес се проведе поредно заседание на областната епизоотична комисия. От ОДБХ предупредиха, че от сряда започват проверки по селата в 3-километровата зона около промишлената свинеферма. Ако екипите установят, че не са изколени домашни прасета ще налагат предписания, ще съставят актове. Най-тежката санкция е принудително убиване по хуманен начин на прасетата.

От Държавното горско стопанство съобщиха, че е получена заповед в 10-дневен срок да бъдат изградени капани за диви прасета. Някои вече са изградени, други са в процес на изграждане.

Паркингите по автомагистрала „Марица“ са дезинфекцирани. Извръшва се почистване и предстои дезинфекция по републиканските пътища в региона, отчетоха от Областно пътно управление.

Комисия

7 коментара

  • Оставка за Тъпото -Дечев накарал хората да си колят прасетата в най голямата жега. Корумпиран мазен охлюв е Дечев.

  • Вземайте пушките и си пазете животните!!!!!Ако влезнат в двора ви стреляйте на месо!!!!!

  • Я се вземете в ръце управляващи и стига сте се огъвали пред всички. Всички трябва да спазват правилата,но точно тези хора нито данъци плащат,нито усигуровки .На никакви условия и на нито една наредба не отговарят,само пари от Европа искат. А в същото време и Европа изобщо не я харесват.

    • Управляващите са популисти и искат да угодят на простолюдието, защото то е техния електорат.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.