Регион

Ловците в село Книжовник вдигнаха нов параклис

В навечерието на новия сезон ловната дружинка в хасковското село Книжовник успешно завърши изграждането на параклис, съобщи председателят Николай Момчилов. Храмът е посветен на Св. Анна, която е особено тачена в хасковския край.

Параклис
Николай Момчилов

Решението за изграждане на параклис в района на ловния кът край микроязовира на Книжовник е взето единодушно на събрание още през 2015 г. Родолюбивата идея обединява всички 54-ма членове на дружинката. До 2017 г. е готов грубият строеж, довършителните работа приключват тази година.

Камъните за строежа са дарение от Калин Проданов, собственик на фирма. Зидари са опитните бай Слави Щерев и бай Панайот Панайотов, активно е участието на Красимир Апостолов, на Марин Тенчев, включил се от основите до края на градежа. Яни Андреев, популярен като победител в телевизионното състезание „Фермата“ и баща му Иван Андреев са майсторите на покрива. Православният кръст е изработен от Тодор Овчаров, който безвъзмездно е монтирал купола на малкия храм и улуците. Иконите идват от изгорял преди време параклис, откупени са от секретаря на ловната дружинка д-р Стефан Динков и са умело реставрирани в Димитровград.

В събота – първият ден за ловни излети – дружинката ще се събере край новопостроения храм, за да запали свещи за здраве и благополучие. Водосвет ще отслужи отец Димитър от хасковската черква „Св. Георги“, който ще освети и традиционния курбан. На церемонията са поканени председателят на хасковото ловно сдружение Желязко Живаков, специалистът по лова инж. Станимира Гърова, председателят на ловното сдружение в Кърджали Васил Дончев и други приятели на ловците от Книжовник.

Параклис

Снимки: Янко Найденов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Иван
Иван
08.08.2019 13:37 13:37

Хвала Вам ловци! Наслука!

Жена на ловец
Жена на ловец
08.08.2019 14:34 14:34

Ново място за запой

Анонимен
Анонимен
08.08.2019 23:22 23:22

Ако искате да си запазите параклиса красив,не палете свещи вътре.Хвала за делото Ви!

edasdas
edasdas
08.08.2019 23:50 23:50

Хубаво дело, ама ходите да убивате невинни животни (то почти не останаха вече), после се напивате до параклиса. Къде е духовността в тази цялата работа ?

Янко Митев
Янко Митев
09.08.2019 13:48 13:48

Не бе човек те само избиват дивите свине щото пренасяли афрогерберска чума по домашните свине

Back to top button