Външни публикации

Здравословна ли е пицата? Съвети за хранене за любителите на пица

Пицата е любима храна за мнозина по света. Пристрастяващата комбинация от вкусна основа, сладък доматен сос и солено сирене моцарела със сигурност ще зарадва дори и най-капризните. Въпреки това, за пицата често се говори, че е нездравословна, тъй като може да бъде с високо съдържание на калории, натрий и въглехидрати.

Ако сте решили да похапвате пица е най-добре да опитате прясно приготвена пица.

Пицата, прясно приготвена от пицария, може да варира в съставките и методите на приготвяне. Въпреки че хранителното съдържание на пицата в пицариите не винаги е посочено, някои вериги пицарии дават информация за съставките. Прясно приготвените пици често съдържат по-здравословни съставки от тези, които се продават в магазини и заведения за бързо хранене. Повечето пицарии си приготвят собствено тесто, използвайки прости съставки като зехтин и пшенично брашно. Напоследък много вериги за пица предлагат основа от пълнозърнесто брашно или такова без глутен.

В зависимост от ресторанта, някои използват домашни сосове без добавена захар, пресни сирена и други здравословни гарнитури. Такива са пиците на Лозана и силно ви препоръчваме да ги опитате – пицарията предлага доставка на пица в Пловдив.

Пригответе си здравословна пица вкъщи

Докато много видове пица са с високо съдържание на калории, мазнини и натрий, тези, приготвени с пресни, био съставки, могат да бъдат добър избор.

Пицата в традиционен стил е сравнително проста храна, приготвена с брашно, мая, вода, сол, олио, доматен сос и прясно сирене и поради тази причина е изключително лесна за приготвяне и вкъщи. Когато правите домашна пица, съдържанието на хранителни вещества може да бъде повишено като добавите пресни зеленчуци или здравословни източници на протеини като пиле на скара.

Направете си собствено тесто с полезни съставки – използвайте  пълнозърнести или безглутенови брашна, които са с високо съдържание на фибри. Можете дори да изберете да направите тесто от нетипични брашна, като карфиолово или ядково брашно. Използвайте неподсладен сос, висококачествено сирене и здравословни гарнитури като чушки, сушени домати, броколи, рукола, пиле, чесън или гъби.

Back to top button