Миряни посрещнаха чудотворна икона на Света Богородица в Хасково

Хасково

Миряни посрещнаха чудотворната икона „Света Богородица – златна ябълка“ в хасковската църква „Успение на пресвета Богородица“.

Предварително беше обявено, че иконата ще донесе Пловдивският митрополит Николай, но той изпрати Знеполският епископ Арсений, който е викарий на владиката. Беше отслужен молебен канон на Пресвета Богородица. За последно иконата беше в Хасково на 22 март.

Сред официалните лица бяха кметът Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев и председателят на общинския съвет Таня Захариева.

Иконата е наречена така заради изобразените плодове и колан. Тя се съхранява край Асеновград и датира от 16 век. Вярва се, че иконата лекува жените от безплодие и помага при много болести, предимно при децата.

5 коментара

 • ВТОРА БОЖИЯ ЗАПОВЕД
  Втора Божия заповед „Не си прави кумир и никакво изображение на онова,
  що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във
  водата под земята; не им се кланяй и не им служи“
  (Изх.20:4-5)

  • Иконопочитанието в християнството представлява отдаването на почит към икона като свещено изображение. То е догмат във вселенската църква, установен на VII вселенски събор в Никея през 787 г. Честването и поклонението пред икона, според учението установено от събора, не представлява служение, нито отдаване на почит към материалите на иконата – дървото, грунда, боите, – а към изобразеният на самата икона. Това е и основната разлика между иконопочитанието и идолопоклонничеството, при което се обожествява и се служи на самият бездушен, сътворен от човека предмет. Според християнската традиция иконите разкриват реалността, която изобразяват, тоест една икона разкрива даден аспект на някой светец или събитие, които са реално съществували, докато кумирите (идолите) са плод на човешкото въображение.

   • Винаги някой ще намери обяснение. Някакво. Обаче в Божиите заповеди ясно е казано. Колко още по ясно трябва да се каже.

    • И още нещо. Чудеса твори само Бога. Иконите не творят чудеса това е отново лъжа

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...