Хасково

Миряни посрещнаха чудотворна икона на Света Богородица в Хасково

Миряни посрещнаха чудотворната икона „Света Богородица – златна ябълка“ в хасковската църква „Успение на пресвета Богородица“.

Предварително беше обявено, че иконата ще донесе Пловдивският митрополит Николай, но той изпрати Знеполският епископ Арсений, който е викарий на владиката. Беше отслужен молебен канон на Пресвета Богородица. За последно иконата беше в Хасково на 22 март.

Сред официалните лица бяха кметът Добри Беливанов, областният управител Станислав Дечев и председателят на общинския съвет Таня Захариева.

Иконата е наречена така заради изобразените плодове и колан. Тя се съхранява край Асеновград и датира от 16 век. Вярва се, че иконата лекува жените от безплодие и помага при много болести, предимно при децата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
09.08.2019 19:11 19:11

ВТОРА БОЖИЯ ЗАПОВЕД
Втора Божия заповед „Не си прави кумир и никакво изображение на онова,
що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във
водата под земята; не им се кланяй и не им служи“
(Изх.20:4-5)

Банана
Банана
09.08.2019 23:11 23:11
Отговор до  Анонимен

Иконопочитанието в християнството представлява отдаването на почит към икона като свещено изображение. То е догмат във вселенската църква, установен на VII вселенски събор в Никея през 787 г. Честването и поклонението пред икона, според учението установено от събора, не представлява служение, нито отдаване на почит към материалите на иконата – дървото, грунда, боите, – а към изобразеният на самата икона. Това е и основната разлика между иконопочитанието и идолопоклонничеството, при което се обожествява и се служи на самият бездушен, сътворен от човека предмет. Според християнската традиция иконите разкриват реалността, която изобразяват, тоест една икона разкрива даден аспект на някой светец или събитие, които са реално съществували, докато кумирите (идолите) са плод на човешкото въображение.

Анонимен
Анонимен
10.08.2019 8:39 8:39
Отговор до  Банана

Винаги някой ще намери обяснение. Някакво. Обаче в Божиите заповеди ясно е казано. Колко още по ясно трябва да се каже.

Анонимен
Анонимен
10.08.2019 8:41 8:41
Отговор до  Анонимен

И още нещо. Чудеса твори само Бога. Иконите не творят чудеса това е отново лъжа

Гост
Гост
10.08.2019 12:22 12:22

Много сериозно гледа дядо поп.

Back to top button