Големи парчета от фасада паднаха до Чарши джамия по време на молитвата за Курбан Байрам в Хасково

Хасково

Големи парчета от фасада паднаха тази сутрин до хасковската Чарши джамия, когато започваше молитвата за големия мюсюлмански празник Курбан Байрам.

За щастие в този момент оттам не минаваха хора и при инцидента няма пострадали. Хасковлии настояват мястото да бъде обезопасено, а фасадата – ремонтирана.

Иначе, по традиция Чарши джамия и Ески джамия се препълниха с вярващи. Отново имаше мъже, които се молеха пред вратите на храмовете. По традиция преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се помоли. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава няколко дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави, трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност си купува. Това се прави в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

По обяд пожарникари премахнаха опасни парчета от фасадата на сградата.

Снимка на деня: Обрушване

19 коментара

 • Otnemane litsenza na stroitelnata firma. Mnogo falshivi firmi stroitelni ima, registrirani za pari, qvno sluchaiat ne e po-razlichen ot oplakvashtite se hora. Pari mnogo, a kachestvo nula. Veseli praznichi!

 • Турска му работа. Резаците това в чужбина не могат да го направят защото няма да им позволят да се задръсти целия център на Хасково и да се кланят на Свети Петър.

 • Проблема е налице от години и не търпи отлагане!
  Хасково има нужда от нова централна джамия, която да обслужва религиозните потребности на местните мюсулмани…

 • Много тъпи коментари, тва само тъпаци пишат по тия сайтове, нормални хора много рядко. А иначе фасадите падат, защото от общината нищо не контролират. Беливаноооов, това да си кмет не е само да ходиш по разни тържества и да четеш каквото са ти написали, ами се иска сериозна работа. За един мандат успя да съсипеш тоя град, айде омитай се, малко ти остана.

 • Много даалили, много нещо в този град, бе!
  Да си направят една джамия в кв. Република и да си я задръстват там!
  Не знам на някой християнски празник да се затваря централна улица в града!

  • Абе ти cи много тъп. Не тъпа е майка ти, че те е родила…Майка ти е пръднала и те е изcрала! 

  • До Ууууу: Първо се научи да пишеш на български и тогава се изказвай неподготвен – – – сигурно си поредния резак който всеки ден плющи свинско. Но този на основната снимка ме размя много :Толкова уплашено гледа все едно че са съборили цялата джамия!

   • Ти не мисли кой ходи и кой не ПРИШАЛЕЦО, това не ви дава право да задръствате улицата. Уважавайте си празниците без да създавате главоболия на другите, не сме ви длъжни с нищо, че да ви заобикаляме. Пиши на кирилица, не забравяй в коя държава се намираш.

 • Уважаеми братя и сестри мюслюмани,
  приемете моите сърдечни пожелания по случай светлия празник Курбан Байрам!
  Нека през тези празнични дни, както са отворени вратите на нашите домове за всички , така да са отворени и сърцата ни за доброто, почтеността и взаимното уважение.
  Традицията повеля на този Свещен празник да бъдем смирени и еднакво щедри както към богатия, така и към бедния, към разбиращия и различния. Следвайки устоите на вярата нека бъдем по-добри, по-милосърдни и по-пълноценни хора.
  Честит празник

  • Един да има със сиво вещество. То е празник за цялото човечество само на някои са им припокрити умовете.

 • Честит празник на Българските мюсюлмани,живи и здрави,всеки има право да си изповядва религията не се дразнете,уважавай те се и си помагайте с омраза нищо не се постига,колкото до строежа на нови джамии и църкви други хора решават .

 • Не е важно кой в каква религия се изповядва важно е да живеем в мир и разбирателство

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.