Църквата „Свето Успение Богородично“ в Любимец се готви за юбилей

Регион

Църквата „Свето Успение Богородично“ в Любимец навършва 90 години от построяването си.

Две години са били нужни на някогашните родолюбци за градежа и в 1929 г. християнската обител била завършена. Тя е изградена в стила на неовизантийската традиция.

Стенописите в храма са дело на художниците Николай Ростовцев и Александър Сорокин, рисували икони в много църкви и манастири у нас. Архиерейският трон е дело на резбаря Иван Касев – един от последните и именити представители на прочутата Тревненска художествена школа.

През последните години бяха монтирани два нови православни кръста със специално покритие, осигурени от ротарианаци и други дарители. Миналата година в църковния двор бе изградена беседка. Облагородяването на терена и поставянето на беседката бяха направени със средства на църковното настоятелство, община Любимец и дарения на местни жители.

Честването на 90-годишната църква ще стане идната неделя, когато е празникът на Любимец. Съборът се провежда от стари времена на големия християнски празник Св. Богородица по стар стил. Водосвет и тържествена литургия ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан. По-късно същия ден ще бъде осветен християнски кръст, поставен в местността Хисара, където се е намирала късноантична и средновековна крепост.

Юбилеят на църквата е част от празничната програма на Любимец, който навършва 50 години от обявяването му за град.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...