Регион

Осветиха 9-метров кръст край село Сусам, строят и параклис

9-метров християнски кръст беше осветен край село Сусам, община Минерални на Голяма Богородица.

Кръстът се намира на хълм между Сусам и Минерални бани. Недалеч от кръста се строи православен параклис „Свети Георги“.

Кръст

Инициативата е на Сусамската ловна дружинка, в която членуват 50 души. Авджиите и техни приятели са събрали средства от доброволни дарения. С тях е станало възможно създаването на постамента и издигането на кръста.

 

Набирането на дарения продължава. Предвижда се кръстът да бъде снабден и с ефектно осветление. То ще позволи светинята да се вижда отдалече и през нощта.

Кръст

Председателят на ловната дружинка в Сусам Кольо Генчев разказа, че идеята за параклиса и кръста се е родила преди няколко години. Местната жителка Недялка Янчева имала сън. Явила й се монахиня, която й заръчала на хълма „Пъртината“ край Сусам да има параклис и кръст. Според вярващите такава била Божията воля.

Строежът на параклиса е започнал през 2014 година. Местните са се амбицирали до следващия Гергьовден да завършат параклиса, чийто основен строеж е почти готов.

Снимки: Янко Найденов

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button