Хасково

В хасковска област не стигат психиатрите и пластичните хирурзи

Наско НаневСериозен дефицит на лекари, лекуващи психични заболявания има в област Хасково, съобщи директорът на териториалното статистическо бюро Наско Нанев. В края на миналата година са липсвали достатъчно специалисти и по неврохирургия, кардиохирургия, съдова хирургия, медицинска онкология и пластично- възстановителна хирургия.

В здравеопазването в областта към 31 декември са работили общо 3 170 души. От тях 712 са лекари, а 197 са зъболекари. На 1000 души население се падат по 2,7 лекари при средно за страната 3,6.

92 са здравни заведения в областта през 2008 година, 74 от тях са за извънболнична помощ, 13 – за болнична, като 9 от тях имат статут на болници. В областта има само един хоспис. В сравнение с останалите региони в страната с близко по брой население Хасково има повече здравни заведения.

Леглата в болниците в областта към края на годината са 1313, от които 70% в болниците и 21 % в диспансерите. 42% от легловия фонд е в МБАЛ Хасково. През миналата година се е увеличил капацитетът на психодиспансера. В Маджарово, Минерални бани и Стамболово няма нито едно легло.

При тези данни на 1000 души в хасковска област се падат средно по 5 легла, а за страната съотношението е 6,5 легла на 1000 човека.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button