Откриха 14-годишен с малария в бежанския лагер в Харманли

Регион

От малария се е разболяло 14-годишно момче от Афганистан, настанено в бежанския лагер в Харманли.

Момчето е било докарано в лагера от граничните полицаи на 23 юли. На 9 август бърз тест е доказал, че е болно от малария. Афганистанецът веднага е изпратен в пловдивска болница, където диагнозата е потвърдена и той е оставен за лечение, съобщиха за Haskovo.info от Регионалната здравна инспекция в Хасково.

От РЗИ са издали предписание за изследването на всички, които са били в контакт с момчето, като бързите тестове, които са им направени са отрицателни. Предполага се, че то е влязло в България вече болно от маларията. Това е и единственият случай на малария в страната за изминалата седмица. Последно в Хасковска област болен от малария беше регистриран в края на август миналата година.

Маларията е остро протичащо заболяване, характеризиращо се с пристъпи на треска и висока температура, периодично повтарящи се в зависимост от вида на маларийния причинител. Начинът на предаване е по кръвен път, най-често при ухапване от комар от род Anopheles, смукал кръв от болен човек. Инкубационният период обикновено е от 9 до 60 дни, при някои щамове достига от 8 до 14 месеца.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.