Любопитно

На 100 години баба Добра от Николово сади цветя и пее 300 песни

Тя е на 100 години, но продължава да сади цветя в градината и помни 300 народни песни. Баба Добра от село Николово отпразнува днес вековския си юбилей в компанията на голяма част от семейството си.

Добра Шубелиева цял живот се е занимавала със земеделие. От 10-годишна е по нивите. И днес се грижи за цветята в градината си, макар и с чужда помощ.

Празник

На празника днес баба Добра дойде с лондонско такси, защото голяма част от близките й живеят на острова – двамата й внуци Ангел и Борил, както и праправнукът й Даниел, който е на 9 г. Тя е ходила там цели 3 пъти. Първият път летяла със самолет, когато била на 90 години.

Хората в Николово знаят баба Добра като трудолюбив човек и част от фолклорната група на местното читалище. Знае повече от 300 песни, а любимата й е сватбарската „Марийка, мамо, Марийка“, която днес запя. Спомня си за всички събори, в които е участвала, най-впечатлена е от тези в Копривщица и Китна Тракия.

Празник

Заобиколена от най-близките си, столетницата днес пожела на всички да стигнат нейните години.

Снимки: Янко Найденов

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Потребител
Потребител
19.08.2019 17:28 17:28

Жива и здрава да е 😊

Хасковлийка
Хасковлийка
19.08.2019 19:38 19:38

Жива и здрава бъди! Още дълги години се радвай на децата си!

Нар
Нар
20.08.2019 0:53 0:53

Жълтичкото внучката ли е😉

Христина Добрева Вълканова
Христина Добрева Вълканова
18.11.2019 6:04 6:04

Браво! Добра, много добре изглеждаш! Радвам се за теб! Непременно ще дойда да се запознаем лично, защото сме роднини! Аз съм Христина, работя в Габрово. Дъщеря съм на Тонка Вълканова (Шубелиева по баща). Дядо ми и баба ми са Делчо и Деля Шубелиеви – те са починали. Майка ми и сестра ми Нели вече са идвали при теб! Нека Бог да те благославя и да те дари с още живот и здраве!

Back to top button