Любопитно

Показват изложба за концлагера „Белене“ в хасковския музей

Първата по рода си пътуваща изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене“ ще бъде показана на 4 септември в Регионалния исторически музей в Хасково.

Тя е посветена на жертвите на най-големия лагер за политически затворници на тоталитарния режим в България. Изложбата е инициатива на фондациите „Остров Белене“, „Истина и памет“ и Културен център „Евгений Босилков–Белене“.

Официалното откриване ще бъде в 16 часа. След това ще се проведе кръгла маса на същата тема с участието на журналиста Христо Христов.

Изложбата е съставена от 20 пана, показващи хронологично живота в концлагера чрез свидетелства на оцелели лагеристи. Експозицията показва как е създаден концлагерът на остров „Персин“. Бившите затворници на режима разказват за робския труд, на който са били, побоищата и карцера, в който са изтърпявали наказания, бита и условия на живот, дажбите и глада в лагера. На съседния остров „Щурчето“ пък е функционирал женски лагер. Изложбата показва хора от най-различни слоеве на българското общество, въдворявани в „Белене“ – дипломати, политици, горяни, свещеници, земеделци, функционери на БКП, представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г.

Целта на пътуващата изложба е да запознае общесвеността в България със събития станали по време на тоталитаризма в най-големия лагер за политически противници на комунистическия режим, за да бъдат извадени от забравата. Акцентът на изложбата е върху съдбите на жертвите и техните спомени.

Организаторите се разграничават остро от всякаква политическа асоциация и подчертават като основно желанието да работят за паметта на жертвите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Онзи
Онзи
21.08.2019 14:49 14:49

Да видят и да научат в какъв Рай сме живели и Светлото бъдеще от какъв мрак е щяло да дойде! Лустрация и отнемане на имуществото на всички облагодетелствали се от тоталитаризма!

Анонимен
Анонимен
04.09.2019 22:38 22:38
Отговор до  Онзи

Да де ама наркомани ,наркотрафиканти ,проститутки, разбойници политици и такива като тебе тъпири бяха там

Нерегистриран гост
Нерегистриран гост
04.09.2019 22:28 22:28

И пак прецакани след 1989 повечето. От 70 едни и същи сте, комунягите

Back to top button