Регион

Чуждестранни ученици правят бърканица в Ивайловград

ИвайловградИдеята си за създаване на европейски културен календар с инициативи до 2013 година ще представят на заседанието на Общински съвет – Ивайловград днес ученици от местното СОУ „Христо Ботев“ и връстниците им от Полша, Унгария и Франция

Идеята е календарът да бъде включен в предстоящия договор за побратимяване между общините Ивайловград, Лонго, Карчак и Налезов който ще бъде подписан през септември. Решението какви дейности да бъдат включени в културния календар учениците взеха по време на 10-дневното си гостуване в Ивайловград в рамките на проект, финансиран по европейска програма „Младеж в действие“.

По време на гостуването си в Ивайловград чуждестранните гости са включени в творчески ателиета по археология, етнография и биоразнообразие. Наблюдавайки на място моделите от многоцветните подови мозайки на античната вила „Армира“ учениците от Полша, Франция и Унгария изработват мозаечни пана.

Любителите на народните танци изучават български хора под ръководството на свои връстници от танцовите състави от Ивайловград „Лютица“ и „Мераклии“. След танците следват обучения в село Свирачи по тъкачество и изработка на ефектен сувенир чрез изплитане на житни класове. Приготвянето на домашна бърканица и масло, точене на кори и месене на вкусни пити е другото атрактивно занимание на етнографите.

Природолюбителите, които се включиха в ателие по биоразнообразие вече посетиха природозащитния център в Маджарово

От община Ивайловград съобщават, че в рамките на проекта е предвидено всяка година една от четирите страни да бъде домакин на подобна среща на младите. Между трите града Лонго, Карчак и Налезов вече има сключено споразумение за сътрудничество. Ивайловград ще се присъедини официално през месец септември, когато във френския град Лонго ще бъде сключен договор за побратимяване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button