Регион

Валя Балканска на „Мистериите на Хухла“

Мистериите на ХухлаКултурните празници „Мистериите на Хухла“ започват днес с бароков концерт на камерната формация „Перперикон“. Концертната зала ще бъде древно светилище, разположено в дълбок дол водопад.

Вечерта ще се проведе беседа за 32-вековната история на село Хухла. В 19:30 часа ще бъдат поднесени венци пред паметника на избитите хухленци през 1913 г. След това процесия начело с певицата Валя Балканска ще поеме към върха „Илинденя“, където са древното езическо светилище и възстановеният параклис „Св. пророк Илия“. Предвидено и литературно четене. Финалът на вечерта е посветен на джаза.

Неделята е постевета на народните ритуали, свързани с Илинден. В 9:30 часа на върха ще дойдат от Хухла с венци и цветя жени в народни носии. Ще запалят свещи в параклиса и около стария кладенец и ще положат там цветята.

Свещеници ще отслужат празнична света литургия преди Илинден. Празниците ще завършат с надсвирване и надиграване на фолклорни групи от България и Гърция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button