Хасково

До последно дописват списъците на стопани с изклани прасета в Хасковско

Днес е последният срок, в който селските кметове в 20-километровата зона около индустриалната ферма край хасковското село Клокотница трябва да изготвят списъците с хората, които са изклали прасетата си. Според предварителната информация изкланите прасета са 2 551.

На провелата се преди обяд областна епизоотична комисия стана ясно, че повечето села не са готови с окончателните списъци, в които трябва да бъдат дописани хора. В някои села липсват списъци на изкланите прасета, но има такъв на отглежданите – в други пък е обратното. Областният управител Станислав Дечев даде срок на кметовете до 17 часа днес да представят оригиналните списъци, които той да завери и изпрати в земделското министерство.

Комисия

На база на списъците държавата ще преведе по 300 лв. обезщетение на стопаните. Изплащането ще става по банков път или по селата от Областната дирекция по безопасност на храните. Това ще става по график.

Haskovo.info припомня, че домашните прасета в 20-километровата зона трябваше да бъдат изклани като превенция срещу африканската чума по свинете. В Хасковска област все още няма случай на заболяването, успокоиха от ОДБХ.

Комисия

За да се възползват от помощта стопаните трябва да е извършат почистване и дезинфекция. Собственикът трябва да заяви, че няма да отглежда прасета в стопанството си за период най-малко от 12 месеца след последната дезинфекция.

Преди да изплатят помощта от ОДБХ ще извършат проверка дали прасетата наистина са изклани и са закупени препарати за дезинфекция. За нарушителите ще има санкции.

Изплащат по 300 лв. на стопаните, които доброволно са си заколили прасетата

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Ростислава Жекова
Ростислава Жекова
26.08.2019 15:02 15:02

Заповядайте на Информационна среща за всички родители и граждани на града, на тема приетото вече законодателство по Стратегия на детето 2019-20130г. Срещата ще се проведе на 04.09.2019г./сряда/ от 18,30часа, в Читалище „Заря“, Камерна зала. Общественици и адвокати от различни градове на страната ще говорят по темата и ще разяснят на присъстващите законодателството което влиза в сила от 01.01.2020г. Конкретно: промените които се направиха в Закона за закрила на детето и приетия на 07.03.2019г. от Народното събрание /при липса на кворум в залата/ Закон за социалните услуги /влиза в сила на 01.01.2020г/. Промените бяха проект на Мая Манолова и бяха вкарани като пакет законодателни мерки за разглеждане в Народното събрание след нагласените през миналата години протести на НПОта, уж в подкрепа на майките с увреждане. Истинската причина за тях е вече ясна! С промените се Дава възможност на НПО учредени в други страни и такива които са финансирани от чужди страни и интереси да действат на територията на страната, Да изготвят социални доклади по неясни критерии и с непотвърден авторитет на авторите им, за родителския ви капацитет, Да назначават приемни семейства по тяхно усмотрение без да има задължение същите да са на територията на страната, Да се отнемат децата ви без вашето знание от училищата и детските градини, Да влизат в дома ви без ваше позволение, Да действат по анонимен сигнал без никой по веригата да носи отговорност за тези действия, Да държат детето ви без да ви дават право да го виждате и да знаете къде е, Да се държат с вас сякаш сте по презумпция виновен и да трябва вие да се защитавате и доказвате, че това не е вярно, Да не бъдете призоваван в съдебното дело тъй като в закона не се сте страна, а само родител, и още ред други откровенни престъпления срещу отговорното родителство.
Информирайте се! После ще е късно!
Послепис: Правителството планира да подпише и Третия факултативен протокол на ООН от Конвенцията за правата на детето, с който да се приеме Ювеналната юстиция. На прост език, това е международен съд за деца който няма да се съобразява с нито едно решение на националните съдилища, защото поради международния си статут стои над тях. Няма контрол и няма кой да го спре! Накратко, „Той коли, той беси“.

Анонимен
Анонимен
26.08.2019 15:21 15:21

Това е чист спам под формата на рекламно съобщение. Ако такива са Ви възприятията и манталитета, каузата Ви е изгубена, независимо каква е тя.
Най-малкото не заслужава да бъде прочетено!

Маалата
Маалата
27.08.2019 0:28 0:28

Ние от махалата сричките си заклахме прасетата без предопреждение най-дисциплини рано. Сега на сяка къща искаме 300 лева да дадат.

Back to top button