Любопитно

Виктория Петкова – единствената спасителка на плажа в Кранево

Виктория Петкова от Димитровград е единственото момиче спасителка на морския плаж в Кранево.

Сезонът е от началото на май до края на септември, а Виктория вече втора година трупа опит като морски спасител. Тя се чувства все по-спокойна и мечтае да стане старша спасителка.

Спасителка

„Работя с голямо удоволствие. Спасителската работа е много отговорна – отговаряш за човешкия живот. Не се е налагало да спасявам никого досега. Следя строго за спазването на правилата на плажа по време на флаговете. Много е важно хората, когато идват на плаж първо да се запознаят с флаговата система, защото много от летовниците не знаят какво се прави на жълт флаг например“, разказва за Haskovo.info спасителката и напомня, че зелен флаг означава – къпането позволено, жълт флаг – къпането позволено, но с повишено внимание без надуваеми предмети, червен флаг – къпането забранено.

Въпреки че е нямала случай, в който се е налагало да спасява удавник, скоро Вики е изкарвала от морето две момичета, които не могли да достигнат сами брега. „Както казваше моят инструктор – Не е важно колко хора си спасил, а колко случая си предотвратил. Не мисля, че с изваждането на момичетата съм направила голямо геройство, все пак това ми е работата“, посочва Виктория.

Спасителка

Колегите я приемат добре и всички са като едно семейство – помагат си и когато има проблем се допитват до Старшия. Димитровградчанката е доволна от заплащането и обстановката в Кранево. Признава, че много мъже идвали да се снимат с нея, защото им било интересно – момиче спасителка. Имало и летовници, които безуспешно се опитвали да флиртуват с красавицата.

„Още като се научих да плувам започнах да мечтая да бъда спасителка. Важното за мен е да бъда полезна за околните. Обичам да помагам – член съм на Българския младежки червен кръст. Да си спасител е много вълнуващо, има адреналин, тръпка, запознаваш се с много хора. Да бъдеш спасител не е професия, а призвание“, категорична е второкурсничката в НСА. Вики следва за учител по физическо възпитание и спорт и иска да мотивира повече деца да спортуват. „Имах възможност да замина на бригада в САЩ, но в България ми харесва повече“, казва в заключение Виктория Петкова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button