Регион

Станишев реставрира исторически и религиозен паметник в Горски извор

ЦъркваС 50 000 лева община Димитровград ще ремонтира храм „Св. Георги“ в село Горски Извор. Парите, които са постъпили в общинската хазна в края на миналата седмица, са отпуснати от правителството.

Отпускането на държавната субсидия идва след обещание на бившия премиер Сергей Станишев по време на обиколка из региона преди месец, припомнят от община Димитровград и допълват, че тогава миряните от селото помолиха Станишев да им съдейства за спасяването на историческия и религиозен паметник.

Повече от две години община Димитровград е търсила съдействие от Министерството на извънредните ситуации, заради нанесените от природата щети по покрива, мазилката, и пукнатините по зданието. Сега вече храмът ще има възможност да придобие по- добър външен вид, както и ще бъдат спасени всички стенописи в него.

Храмът „Св. Георги“ е национален паметник на културата от 1974 г. и в дългата си история е бил и килийно училище – единственото по времето на турското владичество, където се е преподавало на български. Храмът също е бил и убежище на Апостола на свободата Васил Левски, който е посещавал тогавашния даскал Добри Генович.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
toni
toni
22.07.2009 16:02 16:02

Mili hora, PARITE sa NASHI, a ne na STANISHEV!!!

Back to top button