Регион

Археолог намери уникална маска от теракота

РазкопкиУникална театрална маска от  теракота е открита при разкопки край ивайловградското село Хухла. Тя е намерена от екипа на археолога Ивайло Кънев – главен уредник в Националния исторически музей.

Маската е висока близо 4 сантиметра, била е част от статуетка. Според Ивайло Кънев тя е нещо, с което много малко музеи по света могат да се похвалят. Уникалното е, че в късната античност, когато изобилстват статуетки от теракота, те обикновено изобразяват езически божества. Поне на мен не ми е известен друг такъв пример – да е изобразена маска, споделя Ивайло Кънев. Датира я на основата на маниера на изобразяване, като прави паралел с мраморен портрет на император Константин Велики от същата епоха.

Друга голяма находка е българска коланна апликация от началото на 10-ти век и оловен модел на коланен накрайник. За българската аристокрация, а и за по-низшите слоеве коланът бил белег за мястото им в обществото. Това не са първите белези за българско присъствие в тази крепост. Още през 2004 г. Бони Петрунова откри две апликации и две шамански звънчета.

Ивайло Кънев финансира разкопките със собствени средства, които събрал назаем от приятели. Парите са стигнали за две седмици работа. Той съобщи, че са кандидатствали за финансиране от фондация за развитие на културата към посолството на Гърция в София, но все още очакват отговор. Обърнали се за помощ и към някои от най-мощните фирми, както и към богати адвокатски кантори, но без резултат.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button