Хасково

1 542 стопани са изклали 2 739 прасета в Хасковско

1 542 стопани в Хасковска област са изклали доброволно 2 739 прасета, като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете, съобщиха за Haskovo.info от Областната дирекция по безопасност на храните.

Стопаните имат право на обезщетение в размер на 300 лв. от държавата. Крайният срок на подаването на заявленията за подпомагане беше 26 август. Все още общините Хасково и Димитровград обработвали списъците на стопаните, подали заявления. От община Минерални бани заявления са подали 135 стопани. Трите общини имат села, които попадат в 20-километровата зона около индустриалната ферма край хасковското село Клокотница и хората доброволно трябваше да прехнат домашните си прасета. Иначе, засегнатите стопанства в община Хасково са 435, а тези в Димитровград – 702. Не всички обаче подават заявления.

11 са подадените заявления от община Симеоновград, където село Пясъчево попада в старозагорска санитарна зона. В елховска санитарна зона попадат села и в община Тополовград, където има подадени 244 заявления.

След изготвянето на окончателните списъци от ОДБХ, че заявят необходимата за обезщетенията сума пред Агенцията по безопасност на храните в София. След като парите пристигнат, те ще бъдат изплатени на хората по селата по график. Това се очаква да започне след 1 септември.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
29.08.2019 14:05 14:05

Превантивната мярка има същият ефект като самата чума.

Back to top button