Любопитно

Представиха новия уникален календар на Димитровград

Новият календар на Димитровград, който е уникален с това, че отброява дните и месеците от рождения ден на града – 2 септември, беше представен в лятната градина на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ и Историческия музей.

В представянето участваха главния му съставител художникът Стефан Чурчулиев, кметът Иво Димов и уредникът на художествената галерия „Петко Чурчулиев“ Антоанета Станчева. В началото музикален поздрав отправи талантливата ученичка Микаела Димитрова. Гости на събитието бяха чуждестранни делегации от сръбския град Цариброд, Димитровград – Русия, и от град Кутина – Хърватска, пристигнали за празника на града.

Календар

Луксозното издание 2019-2020 година представи Стефан Чурчулиев, който подчерта, че основната концепция, заложена в това 12-то поред издание на календара, е светлината. Календарът съдържа 13 творби на димитровградски и именити български художници от фонда на художествената галерия „Петко Чурчулиев“. Корицата сияе с картина на художника Владимир Пенев, син на поета Пеньо Пенев, а свитлина струи и в останалите творби. Техни автори са академиците Румен Скорчев, Дечко Узунов и Светлин Русев, както и художниците Димитър Лалев, Димитър Казаков-Нерон, Милко Божков, Ивайло Горанов, Василка Монева, Димитър Филипов, Иван Милушев, Петко и Стефан Чурчулиеви.

Календар

В края кметът Иво Димов честити на всички присъстващи празника на града. Той сподели, че след броени дни Норвежката програма ще стартира и общината ще кандидатства с проекта за преустройство на бившия МУЦ в Къща на изкуствата. В нея ще бъде показан целия фонд на галерията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button