Любопитно

Хасковският театър „Дани и Деси“ лети за Малайзия

Хасковският Театър „Дани и Деси“ влиза ударно в 25-тия си юбилеен сезон. През ноември трупата е поканена да представи българската култура на Световния куклен карнавал RAINFOREST в Борнео – най-големият остров на Малайзия.

Националният фонд „Култура“ подкрепи участието на трупата чрез субсидиране на пътните разходи. На фестивала в Борнео „Дани и Деси“ ще представи спектакъла „Принцеса Капчица“. Хасковският театър е избран между 700 кандидатстващи трупи от целия свят, каза Таня Евтимова, арт директор.

Театър

За фееричната „Принцеса Капчица“ това не е първият гастрол в Далечния Изток. През 2017 г. театърът гостува в град Сиан, Китай, по покана на тамошното Министерство на културата и бе отличен със специална награда от правителството на Китай. Пътуването на хасковската трупа бе подпомогнато също от Националния фонд „Култура“.

Както Haskovo.info писа, през 2009 г журито на Международения куклен фестивал в Шанхай, Китай, присъди наградата „Златна Магнолия“ за най-добър визуален спектакъл на Театър „Дани и Деси“ за „Принцеса Капчица“ и наградата „Златна Магнолия“ за актьорско майсторство на Таня Евтимова.

До сега в афиша на театъра има 17 различни заглавия, горещо аплодирани у нас и по света. Всеки спектакъл е нов експеримент с уникална сценография, оригинални кукли и нови режисьорски решения. Творческият състав на трупата продължава да държи високо нивото на своето куклено изкуство. За това свидетелстват многобройните дипломи и награди от български и световни форуми – над 70 международни фестивала в България, Турция, Унгария, Хърватска, Словения, Италия, Испания, Франция, Белгия, Австрия, Румъния, Индия, Полша, Германия, Португалия, Тайланд, Китай и Мексико.

„Дани и Деси“ редовно присъства и в културния афиш на Хасковска област и на съседни региони.

Театър

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button