Хасковлийка е в комитета за кръщаването на планета в съзвездието Пегас

Любопитно

Ръководителят на Астрономическата обсерватория в Хасково Йоанна Кокотанекова е член на Националния комитет на глобалната кампания „Дайте име на екзосвят“.

Инициативата е във връзка с отбелязването на 100 години от създаването на Международния астрономически съюз. Тя дава възможност на всяка страна да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда на конкурсен принцип. Страните, които са изявили желание и готовност да организират национални кампании, са почти 100 и България е една от тях.

Целта на инициативата е да преосмислим нашето място във Вселената и как потенциално би била възприета Земята от цивилизация от друга планета. Екзопланентната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние от около 850 светлинни години от Земята.

Повече информация за кампанията можете да намерите ТУК.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...