Регион

Откриха уникални монети от времето на Василий ІІ край Ябълково

Доц. ЛещаковДве уникални златни монети от времето на император Василий ІІ са отрили археолозите край димитровградското село Ябълково, съобщи днес ръководителят на екипа доц. д-р Красимир Лещаков. Те са намерени случайно при разкопките край едно от най-древните селища на Балканския полуостров.

На една от монетите е изсечен образът на императора заедно със сина му. Те вероятно са били пренасяни от търговец, минаващ по древния път край Марица и са били в кесийка, но впоследствие са разнесени при обработката на земята, коментира доц. Лещаков.

 

МонетитеУникално запазените монети са датирани от 10 век и не са служили като парично средство. Те вероятно ще бъдат изложени в хасковския музей, каза още археологът.

Раннонеолитното селище край Ябълково се проучва вече девета поредна година. За това време са похарчени около 1 милион лева. Само тази година бюджетът е 500 000. Мястото е уникално. Заедно с няколко селища, открити в Гърция, то е сред най-старите на Балканския полуостров. Датирано е отпреди 8 000 години. Уникалното е в начина на живот на древните хора тук. Те са имали обособени квартали и са били с висока социална култура, коментира доц. Лещаков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button