Регион

Арестуваха трафиканти на органи на Капитан Андреево

Трафиканти на органи са арестувани на ГКПП „Капитан Андреево“. На четирима от участниците в организираната престъпна група са повдигнати обвинения, съобщават от специализираната прокуратура.

Специализираната полицейска операция е проведена на 10 септември. Схемата е била следната: имало е двама души, които са организирали дейността на групата, като са свързвали донори с клиенти. Останалите участници са се занимавали с директното набиране на хора. Организаторите са изготвяли необходимите документи пред медицинските институции, където основното изискване за трансплантация е било лицата да са роднини. Това не е било истина. Сумите, с които се е работело в тази връзка са варирали между 50 000 и 100 000 евро, като са били изплащани на части.

При задържането на двамата ръководители на организираната престъпна група на „Капитан Андреево“ в лекия автомобил са били донорът, както и лицето, което се е нуждаело от донор, заедно с неговата съпруга. В автомобила са намерени два фалшиви международни паспорта, а на адреси са открити мобилни телефон, медицинска документация, както и фалшиви международни паспорти. Групата е създадена и работи от февруари тази година. Членовете на групата са трима мъже – криминално проявени, и жена – осъждана за причиняване на телесна повреда. Трима от тях са с българско гражданство, четвъртият е с двойно – българско и турско. Именно той е осъществявал връзка с турска болница, а ръководителите на групата спомагали за изготвянето на международните паспорти на донорите – истински и неистински. Истинският се е използвал от донорите при представянето му на служителите на ГКПП, а неистинските – на служителите в турската болница. Всичко това е било с цел да се докаже роднинска връзка между донор и реципиент, защото според турското законодателство донор може да бъде лице, което е роднина до трета степен. Представяли са се и легализирани и преведени удостоверения за установяване на родствени връзки.

Двама от членовете на групата намирали донори по поръчение на лидерите, а ръководителите ги водели в определена лаборатория на територията на България, където се извършвали кръвни тестове. След установяване на съвпадение на кръвните групи между донора и нуждаещия се, се запазвал и час в турска болница при определен лекар. На уговорената дата ръководителите на групата лично транспортирали донора и реципиента в Турция, където ги настанявали в хотел. На донора се е заплащало едва след извършване на самата операция, като сумите са били в размер между 5 000 и 7 000 евро. Това са безработни лица с много нисък социален статус, повечето – с големи финансови задължения. Нуждаещите се от бъбречна трансплантация и техните близки заплащали суми между 50 000 и 100 000 евро, като парите се давали на ръка с цел да не се будят подозрения.

До момента са установени петима донори, които са се възползвали от дейността на групата, включително и петима реципиенти. Имало е готовност от предлаганата пристъпна дейност да се възползват още двама нуждаещи се от трансплантация и трима донори. Членовете на групата са се познавали отдавна, работили са при изключителна конспиративност.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button