Любопитно

Ансамбъл „Китна Тракия“ с концерт за 150 г. „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин

Генералното консулство на България в Одрин съвместно с Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул организира днес честване на 150-годишнината на храма „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин.

Участие ще вземат официални лица от двете държави, дейци на науката и културата, представители на тракийски дружества от страната. Очаква се да пристигне и министърът на културата Боил Банов. Български и гръцки архиереи ще отслужат тържествена Света литургия.

Празничен концерт ще изнесе хасковският представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“. Ще бъдат представени творбите от състоялия се пленер на български и турски живописци.

150-годишниат храм е построен със средества, събрани от родолюбиви българи, живели по това време в Одринска Тракия. Той е бил действащ до 40-те години на 20 век, след което е изоставен и потъва в разруха. След основна реставлация е отново отворен на 14 септември 2008 г. Средствата са осигурени от държавния бюджет и от множество дарители. На освещаването литургията е отслужена от Русенския митрополит Неофит, сега Патриарх Български. Две години по-късно в двора е поставен паметник на Екзарх Антим Първи.

Хасковските тракийци неведнъж са подпомагали поддръжката на храма и благоустрояването на дворното място.

Послучай годишнината в духовната обител преди месец беше експонирана изложба от снимки на родни храмове в Беломорска Тракия, пазили през вековете българския дух, припомня Haskovo.info.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button