Хасково

Над 10 000 ловни пушки регистрирани в Хасковско, полицията затяга контрола

Полицията затяга контрола заради откриващия се в събота ловен сезон на дребен, едър дивеч и груповия лов на дива свиня.

До ловците и техните сдружения са изпратени писма с инструкции, за да не се допускат инциденти, обясни инспектор Веселин Добриков от полицията. Екипи, в които влизат полицаи и горски ще извършват проверки по график.

По закон ловците трябва да са със сигнални шапки и връхна дреха. Оръжието трябва да се транспортира в твърд куфар или със заключващ механизъм на спусъка. Направени са инструктажи на ръководителите на лова. Не трябва да се употребява алкохол и да се стреля само по ясно видима цел, припомниха от МВР.

Пресконференция
Желязко Живаков и Веселин Добриков

В Хасковска област ловците са 5 484, като броят им е малко по-висок в сравнение с миналия сезон. Регистрираните ловни оръжия в региона са 10 155. През миналия ловен сезон е имало два инцидента в региона с простреляни в краката ловци.

Почетният председател на Сдружение Ловно-рибарско дружество Хасково Желязко Живаков каза, че мерките за сигурност са на първо място за ловците. Той посочи, че са извършени обучения. Живаков припомни, че в региона няма случай на Африканска чума по свинете, но са взети всички превантивни мерки. Всяка ловна дружинка имала обучени хора, които да взимат и занасят пробите от дивата свиня до съответната лаборатория. Преди да излязат резултатите месото не се консумира, а се съхранява в хладилна камера. Ще бъдат използвани и дезинфектанти.

Живаков каза, че изискването към ловците в Хасковско е да сведат популацията на дивата свиня от близо 0.5 до 0.3 на 100 хектара.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Заключващо устройство за спусък
Заключващо устройство за спусък
08.10.2019 2:23 2:23

Заключващите механизми за спусъка са задължителни от май месец тази година, но голяма част от ловците не са запознати с това.

Back to top button