Хасково

9 защитени птици спасиха хасковските еколози тази година

Спасено пилеНа 9 защитени птици са помогнали тази година експерти от Регионалната екоинспекция в Хасково. Всички пернати са били изпратени за лечение или доотглеждане в спасителния център в Стара Загора, като най-много са малките бели щъркели. След като се възстановят напълно птиците биват връщани в естествената си среда.

Две щъркелчета са свалени от гнездата им с помощта на специализирана техника след като са се оплели в материали, донесени от възрастните птици. Малките са получили наранявания на долните крайници и са транспортирани за лечение в спасителния център.

Хасковските специалисти са помогнали на ранени пернати и при друг случай това лято. При силна буря в хасковското село Малево падат трите малки от гнездо на бял щъркел. Вследствие от инцидента две от тях са със счупени крила.

Пациенти на  центъра за рехабилитация на редки и защитени видове в Стара Загора са станали още малка горска ушата сова, намерена близо до хасковския зоопарк и млада сова в безпомощно състояние. Птицата на видима възраст около седмица е паднала от гнездо в двора на тукашна детска градина.

В началото на август в къща в село Доситеево е намерен екземпляр от рядък и много интересен водолюбив вид – малък воден бик, съобщиха още от хасковската екоинспекция.

През зимните месеци на тази година няма постъпили сигнали за намерени пернати в безпомощно състояние, за разлика от миналата, когато бяха спасени много бедстващи птици – премръзнали или останали без храна след замръзване на водоемите в региона.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Lili
Lili
18.08.2009 19:27 19:27

Брей тия са се скъсали от бачкане!!! :roll:

Back to top button