Литургия и поднасяне на венци на връх Шейновец за Деня на Свиленград

Регион

По традиция празничният 5 октомври – Ден на Свиленград започна с тържествена литургия за благоденствието на града и неговите жители в храм „Св. Троица“.

След това имаше поклонението с поднасяне на венци и цветя на връх Шейновец.

На 5 и 6 октомври ще се проведе Пети национален фестивал на старата градска песен „С песен от свила – минаха години“. Началото е от 10 часа в читалище „Васил Левски 1933“ в квартал „Кап. Петко войвода“.

Програмата завършва с представяне на новата книга на поетесата Надежда Захариева „Кога – налице, кога – наопаки“ на 7 септември от 18 часа в библиотеката.

На 5 октомври Свиленград чества своето освобождение. След края на Руско-турската война от 1878 г. и в резултат на приетите споразумения на Берлинския конгрес същата година, градът остава под турска власт.

По време на Балканската война Свиленград е освободен и преминава отново в пределите на България. Това се случва на 5 октомври 1912 г., след като българската войска превзема връх Шейновец.

Новоосвободеният град се радва за кратко. Той е разорен и опожарен къща по къща през лятото на 1913 г., когато Турция се намесва в Междусъюзническата война срещу България.

Окончателно градът е освободен в края на септември 1913 г. след като в Цариград е сключен нов мирен договор между България и Турция. Завърналите се негови жители съграждат Свиленград наново.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.