Регион

БАН отличи историк от Свиленград

41 млади учени от девет научни направления получиха грамоти за успешно изпълнение на проекти по Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти на БАН.

Сред тях е и д-р Стефан Димитров, асистент в Института за исторически изследвания при БАН и уредник в Историческия музей в Свиленград.

Отличията се присъждат за постигнати резултати с особено значим научен принос. Церемонията в Националния археологически музей в София в присъствието на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски бе част от събитията по повод 150-ата годишнина на Българската академия на науките.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев поздрави отличените с постигнатите резултати. Необходимо е да намерим механизъм за по-силна подкрепа на младите учени, каза той.

Стефан Димитров бе награден в научното направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“. Неговото изследване „Развитие на рударството в района на Сакар планина през XV–XVI век. Демографска и стопанска характеристика на населението, ангажирано с добива на руда и металообработване“ е с научен консултант доц. д-р Стефка Първева.

Проучването на д-р Димитров задълбочава познанието за живота и поминъка на населението на Сакар и Странджа в миналото и има потенциал да бъде използвано за популяризиране на историческото развитие на региона и за обогатяване на възможностите му като туристическа дестинация. В рамките и с подкрепата на проекта д-р Димитров има възможност да участва в четири големи научни форума – 3 международни и 1 с международно участие.

Двете студии по темата на проекта са приети за печат в утвърдени български научни списания: „Bulgarian Historical Review“, единственото българско историческо списание, реферирано в мултидисциплинарната платформа Web of Science, и в „Исторически преглед“, а една от статиите ще бъде публикувана в сборник с доклади от международен конгрес.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button