Д-р Левент Тан: При травма закъснялото търсене на лекарска помощ може да струва скъпо

Платени публикации

Лечението със стволови клетки се прилага все по-успешно в болница „Чорлу Ватан“

Д-р Левент Тан е завършил медицинския факултет Джеррарххаша на Истанбулския университет през 1994 г. Получава специалност ортопедия и травматология от медицинския факултет на Тракийския университет през 2000 г.  Кариерата му започва от Здравен център „Яглъдере Гиресун“. Присъединява се към екипа на частната болница „Чорлу Ватан“ през 2016 г.  Член е на Камарата на медиците в Турция, на Турската асоциация по ортопедия и травматология, на турската Организация по ортопедия и травматология, на Оранизацията по артроскопия на спортни наранявания и колянна хирургия в Турция и др.

  • Д-р Тан, през последните години се практикуват все по-иновативни методи за решаване на ортопедични и травматологични проблеми. Какви са последните тенденции във Вашата област?
Болница
д-р Левент Тан

Медицината в целия свят се развива и напредва непрекъснато. Непрекъснато се появяват нови терапии, нови програми за лечение. В областта на ортопедията има сериозен напредък по отношение на имплантите, които се ползват за фиксиране на фрактури.

Особено през последните години, се увеличава употребата на  титаниеви сплави, тъй като те се доближават най-много до структурата и поведението на костта. Имплантите и методите, които се използват за протези на бедра и колена, увеличават живота на протезите и намаляват необходимостта от подмяна.

Напоследък терапиите с богата на тромбоцити плазма и със стволови клетки стават все по-популярни. При определени пациенти резултатите са положителни. В допълнение артроскопиите на колене, рамене и бедра се правят по лапароскопски метод, без да се наранява пациентът и без да остават белези.

  • Със сигурност имате случаи в практиката си, с които се гордеете, разкажете ни за тях!

В нашата болница, разположена в центъра на Чорлу, един от най-големите индустриални градове в Турция, непрекъснато се сблъскваме със случаи на трудови злополуки. Разбира се, всеки случай е важен и ценен по своему.  При по-голямата част от пациентите, пострадали при трудови злополуки, имаме счупени крайници. Във всеки такъв случай доказаните професионалисти в ортопедичната клиника на нашата болница подхождат индивидуално, с внимание и обикновено нашите пациенти скоро се връщат към нормалния си живот.

  • Кога се прилага лечение с метални или изкуствени изделия и кога – биологичен метод?

Ендопротезирането или ендопротезната хирургия е метод, който прилагаме при фрактури на бедрата на възрастни хора. Предпочитаме ги особено при счупени тазобедрени стави, фрактури на шията, предизвикани от проблеми в ставите поради напреднала възраст. На следващия ден след операцията изправяме пациента на крака и го предпазваме от усложнения, които могат да бъдат предизвикани, докато той лежи. Изписваме пациентите си до 3 дни.

При счупвания на бедрената кост използваме биологична фиксация за пациенти, чието състояние не изисква протезиране. Поставяме костта в оригиналната й позиция и я обездвижваме с вътрешен фиксатор. При този случай пациентът стъпва на краката си още на следващия ден.

И с двата метода постигаме отлични резултати и бързо връщаме хората във времето преди счупването.

Разбира се отличната работа на хирурзите при операцията далеч не е единственият критерий за успех. Хроничните заболявания на пациента също са съществен фактор, що се отнася до постоперативното възстановяване.

Един от специалитетите на нашата клиника са операциите за подмяна на бедрена кост и коляно при пациенти с прекомерно износен хрущял на тези връзки. Пациентите стават ден след операцията и започват процес на възстановяване.

Предоперативната подготовка при тези пациенти е толкова важна, колкото и самата операция. Ако се установи инфекция в организма, тя трябва да се излекува предварително. Предварително лечение се налага и, ако имате кариес на зъб, гъбички по ноктите или инфекция на пикочните пътища.

Протезите, които използваме са от дълготрайни материали, доказали своите качества.

  • Използването на стволови клетки е все по-често прилаган метод в ортопедията. Как се осигуряват такива клетки за лечение на пациенти?

През последните години терапията със стволови клетки успешно се прилага по целия свят, в частност и в нашата страна. Предпочитаме я, когато възможностите за лечение са намалени и затруднени, особено при заболявания на хрущяла. Естествено, този метод не е чудо. Заболяванията на хрущяла са твърде трудни. Възможностите за лечение са ограничени. Терапията със стволови клетки повлиява добре определени пациенти.

Болница

Как набавяме клетките? Пациентът влиза в операционната. Богата на мазнини тъкан се отделя чрез центрофугиране от корема и концентрираните стволови клетки се внасят в болната област чрез специални ензимни или неензимни методи. Тази процедура може да се извърши под упойка и не е подходяща за всички пациенти. Само определени пациенти могат да се възползват от нея. Тя се назначава след подробен ортопедичен преглед.

  • България разполага с отлични спортисти, които често страдат от травми. Как бихте ги привлекли в болница „Чорлу Ватан“?

Клиниката по травматология в болница „Чорлу Ватан“ работи в партньорство с колегите от Клиниката по физиотерапия и рехабилитация. Спортните травми трябва да се лекуват внимателно от специалистите от двете клиники.  Само отлична хирургична намеса не е достатъчна. Ако няма качествена рехабилитация в пост оперативния период, пациентът няма как да възстанови спортната си форма и да се върне към спортното си ежедневие. В Клиниката по ортопедия в нашата болница всички спортни травми се лекуват успешно, особено що се отнася до травми в коляното. Менискусните връзки, възстановяването на корените на менискуса, операциите на предния кръстосан лигамент и други спортни наранявания се третират от мултидисциплинарни екипи.

  • Често страдащите от травматологични болки не отиват на лекар, а чакат страданието да отшуми. Какво бихте посъветвали такива хора?

Понякога пациентите омаловажават травмата си и отиват на ортопед късно или изобщо не допускат мисълта за операция. Това води до калциране, дисфункция и деформация при някои вътреставни фрактури. Много пациенти с травма се диагностицират бързо и точно, като се използват съвременни диагностични методи като компютърна томография и ядрено магнитен резонанс. С навременна терапия някои травматични състояния, които могат да причинят загуба на функция в бъдеще, имат шанса да бъдат излекувани безпроблемно. Ако човек закъснее с консултацията със специалист, резултатите от лечението обикновено не са толкова добри и често се стига  до загуба на функция. Поради тази причина съветвам хората с травми да потърсят център с доказани професионалисти веднага след инцидента, за да може лечението им да започне навреме.

Контакти с д-р Левент Тан потърсете тук.