Работна група в министерството ще спасява „Неохим“

Регион

В министерството на енергетиката ще бъде сформирана работна група, която ще търси решение за спасяването на „Неохим“ и работните места. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който се срещна с ръководството и синдикатите в димитровградския торов завод.

Срещата идва ден след протестите на стотици работници, които се притесняват от започналите съкращения в завода. Haskovo.info припомня, че хората настояват за поевтиняване на природния газ с 30% и на въглеродните емисии.

Работната група се очаква да проведе първото си заседание до края на месеца. Тя ще е с участието на синдикатите и представители от други ресорни министерства.

Зам.-министърът каза, че от 2015 г. досега държавата е намалила разходите на дружеството за ел. енергия с над 8 млн. лв. Предприети са действия и в посока цената на природния газ, като от началото на годината са внесени допълнителни количества, което е позволило той да не поскъпва, като се изграждат газопроводи за други доставчици. Очаква се откриването и на газова борса, която да доведе до поевтиняване на природния газ. До Нова година обаче няма да има промяна в цената, защото тя е определена от регулатора, като такава се очаква от 2020-а. Станков допълни, че през годините държавата е предоставяла на „Неохим“ безплатно квоти за въглеродните емисии.

От синдикатите заявиха, че са благодарни за срещата, на която станало ясно, че са водени преговори за цената на природния газ с руската страна. Предстояло да се види какво ще се свърши. Очакват се конкретни стъпки за спасяването на „Неохим“.

4 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.