Любопитно

Колекцията „Художникът среща писателя“ идва в Хасково

Фрагменти от колекцията „Художникът среща писателя“ на Националния литературен музей подреждат в галерия „Форум“ в Хасково.

Изложбата ще бъде открита утре в 17:30 ч. Тя пристига по покана на Община Хасково и Сдружение за култура „Хасково 2015“.

Ценителите на изобразителното изкуство и на литературното наследство в Хасково ще могат да видят интересни портрети, пейзажи и илюстрации от известни български художници, живописни и графични творби на видни наши писатели, изкушени от четката и палитрата. Творбите са свидетелства за общуването между големи имена на родния интелектуален елит, за техните житейски и творчески срещи.

Експозицията включва подарявани на писатели творби от Иван Мърквичка, Константин Щъркелов, Елисавета Консулова-Вазова, ликове на писатели, рисувани от Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Ненко Балкански, Чудомир, писателски шаржове на Александър Добринов, илюстрации от Дечко Узунов, Илия Бешков, Никола Тузсузов. Включени са и малко познати рисунки на Чудомир, Николай Райнов, Сирак Скитник, Борис Шивачев, у които се преплитат два таланта – на писател и на художник.

Експозицията е част от голямата временна изложба на Националния литературен музей в Националната художествена галерия по повод българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата ще гостува в Хасково до 31 октомври.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button