Регион

Хасковлия става почетен гражданин на Димитровград

Борис Вълканов и Звездните момичета

Борис Вълканов и Звездните момичета

Тържествена сесия ще проведе Общинският съвет на Димитровград на 2 септември- рождената дата на града. Това реши на заседание снощи Председателския съвет, свикан от първата дама на местната власт Катя Чалъкова.

Специална докладна записка за обявяване на музикалния педагог, композитор и аранжор Борис Вълканов за почетен гражданин на Димитровград ще включва проектът за дневен ред на празничната сесия. Предварителният сценарий е подобен на организираната за 60-годишнината на Димитровград сесия, когато с почетно гражданство бе удостоен художникът Владимир Пенев, син на поета-символ на Димитровград Пеньо Пенев.

Тогава, съвместно със специалистите от културните институции в града- Исторически музей, Художествена галерия, Дом-музей „Пеньо Пенев“, за първи път докладната записка бе оформена, като сборник за художника със световна известност Владимир Пенев.

Сега такъв сборник се подготвя и за Борис Вълканов, който е родом от Хасково и живее там, но професионалният му живот е свързан почти изцяло с Димитровград. Това е и основният аргумент на вносителите на предложението. Сред тях е и диригентът на Забавно-духов оркестър-Димитровград Доцо Вътков, който пък е столичанин.

Творческият път на Борис Вълканов тръгва от Димитровград. Тук започва да свири в оркестъра на читалище „Христо Ботев“, а през 1966 г. създава вокално-инструменталната група „Алхимиците“, считана за първата подобна естрадно-инструментална формация в България. Борис Вълканов я ръководи в продължение на 15 години. По-късно работи с музикални групи в родния му град Хасково, както и в Пазарджик.

„Звездните момичета“, с които работи сега, създава, когато те са още деца в начален курс. През октомври ще честват 10-годишнина. Зад гърба им са многобройни концерти, записи в БНР, участия в международни, национални и регионални певчески фестивали. Показателно за нивото им е, че точно те участваха в записа на своеобразния химн на града- песента „Здравей Димитровград“ по музика на Вячеслав Кушев, текст на Атанас Капралов, заедно с родената в Града край Марица певица с уникален глас Ваня Костова.

Борис Вълканов, е носител на орден „Кирил и Методий“. През 90-е години Община Димитровград го отличи с наградата „Златен извор“. Песента му „Нещо ме чака някъде“, в изпълнение на Ивелина Балчева, през 1992 г. получава втора награда от фестивала „Златния Орфей“. Всички тези факти са сред мотивите по повод 62-я рожден ден на Димитровград да бъде свикана тържествена сесия, а за почетен гражданин да бъде обявен точно Борис Вълканов. Миналата година през октомври бе чествана 70-годишнината му.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button