Хасково

Прокуратурата разследва служител в община Хасково за присвоени пари от т. нар. лихвоточки

Хасковската районна прокуратура наблюдава досъдебно производство срещу длъжностно лице от община Хасково за присвоени чужди пари в периода 2009 – 2019 г., съобщават от държавното обвинение. Става въпрос за неправомерни изплащане на така наречените лихвоточки.

Разследването е и за съставени официални документи, в които са удостоверени неверни обстоятелства в периода от 2010 до 2017 г.

Досъдебното производство е образувано на 30 септември, след получен сигнал на 12 юни от община Хасково. Възложена е била проверка на сектор „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Хасково. След приключването й е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер и е образувано досъдебно производство.

В подадения сигнал се твърди, че в община Хасково са били установени 33 лица, които са получили без да имат право обезщетение по Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове. По закон с такова право се ползват граждани, които до 31 декември 1990 г. са имали жилищно-спестовни влогове, като крайно нуждаещи се, но не са закупили жилища с натрупани „лихвоточки“. Дотогава те не са притежавали собствено жилище и не са прехвърляли имоти.

Справките за лицата с право на обезщетения са изготвяни от комисия към община Хасково и изпращани за одобрение в Националния компенсационен жилищен фонд към Министерския съвет.

Разследването обхваща няколко видя случаи. Haskovo.info научи, че в някои от тях пари са превеждани на хора, които не са подавали искания за обезщетяване, в други имащите право са получавали по-малко пари от полагащото им се. Предполага се, че в схемата са замесени и държавни и банкови служители.

По делото ще бъдат изискани документи, ще бъдат разпитвани служители на община Хасково, ще бъдат назначени експертизи. Към момента няма привлечени като обвиняеми. Срокът на разследването е двумесечен.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Будител, писател...
Будител, писател...
17.10.2019 20:46 20:46

А тъста на заподозряната е пак кандидат за кмет в едно село чието име се асоциира с грамотност. Казвайте ги тия неща…

съдията
съдията
17.10.2019 23:36 23:36

а стария и още по стария кмет да не са чисти като сълзица , а ? Хайде този път да не измъкват по терлици ако може. Крайно време е за пижами с раета.

потърпящ
потърпящ
18.10.2019 4:13 4:13

Язък си за хорицата.Дето казаха по телевизията ще пият по една студена вода .Кво ще направи прокуратурата ? Нищо , ще си разследват срещу неизвестен извършител докато мошеника / ичката си плати и ще се прекрати до съдебното производство поради липса на обективни доказателства. Всички са навързани дознател / разследващ полицай / , нотариуси ,прокуратура.Използват вината /престъплението / на мошеника и започва якото доене докато му измъкнат макс финикийски знаци и естествено накрая го потулват , а потърпевшия да духа супата,

Някой
Някой
18.10.2019 8:23 8:23

За Галя ли става на въпрос?

Потърпевш
Потърпевш
18.10.2019 10:05 10:05
Отговор до  Някой

Да,точно Галя

John
John
18.10.2019 9:41 9:41

…извършени през 2010 година, значи докато се натутка клатикурата ще мине давностния срок!

Анонимен (нерегистриран)
Анонимен (нерегистриран)
18.10.2019 10:52 10:52

Христо Сариев дават най-голям процент за човека на георги иваноф, от цигарената фабрика, пенсионер-икономист. Той ще открие измамниците. Иска ми се да повярвам, но давност виж минала по време на герб и виж всичко се потуши. Не съм експерт, но с опит за лихвоточки и сие. От 1970 голяма сума пари бай Тошо и неговите са се обла или от парите на старите, с изкривени ръце от работа. Дс след 1989 веднага се оправиха и си купиха, дори успяха и да го продадат. И затова както казват деца пораснали. На прост човек не трябва да има пари, защото не знае какво да прави. Знаем, знаем, но затъмнение, след 5 години успяхме, но би следвало, както дс, данс, директори, номенклатура бкп, купува, продава и на далавера, а простолюдието като НС, все губещи. Кой краде той ще яде. А кой, пак същите хрантутници от 1944 до днес. Бкп

Истината
Истината
18.10.2019 10:59 10:59

Лихвоточки през 70 внесли много по онова време, над 10000, а получили пак 10000 преди 3(три) години. Държавата винаги е печелила.

Back to top button